Megosztás
2017.12.3. |

A Párbeszéd november közepén írásbeli kérdéssel fordult a miniszterelnöki hivatalhoz, hogy miért nem menesztette Gyutai Csabát az országos kastély- és várprogramot irányító cégek éléről, és hogy mi lett az eredménye a Miniszterelnökség által végzett átvilágításnak és miért nem hozták nyilvánosságra ennek dokumentumait.

Bár a vizsgálat eredményét nem látjuk, beszédes, hogy az ügyvezető menesztése helyett a kastélyprogramot szervezték át rendeletmódosítással egy szállodaüzemeltetésre szakosodott vidéki cégnek.

Érdemi válasz helyett pedig újabb trükkel húzza az időt a miniszterelnökség: arra hivatkoznak, hogy „összevonásokat terveznek a cégstruktúrában” és „a további döntések meghozatala előtt” a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal tanácsadói minőségben vizsgálja a dokumentumokat, ezért nem hozzák azokat nyilvánosságra. A Párbeszéd szerint nem kellene hülyének nézik a választópolgárokat, mivel egyértelmű, hogy a KEH tanácsadói vizsgálata nem akadálya a nyilvánosságnak.

A Gyutai Csaba és az általa vezetett Várgondnoksági és Budavári Ingatlanfejlesztő Nonprofit Kft-k botrányos ingatlanügyeikről híresültek el korábban, újabban pedig a Várkert Bazár került a nyilvánosság figyelmébe, mivel mind a felújítás, mind az üzemeltetés kudarcnak bizonyult. A Várgondnoksági Kft. kezelésében megvalósult 20 milliárdos beruházás már három év után látványosan megy tönkre.

A Párbeszéd követeli, hogy a kormány ne játszadozzon kedve szerint a nemzeti örökségünkkel; vissza kell állítani és tisztán szakmai alapokra kell helyezni a nemzeti örökségvédelmet! Követeljük, hogy a Várbazár üzemeltetésével kapcsolatos adatokat teljes egészében hozzák nyilvánosságra és a közvagyon felelőtlen gazdáit vonják felelősségre!


V. Naszályi Márta, a Párbeszéd elnökségi tagja, önkormányzati képviselő

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít:http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, hogy legyen Karácsony!