Megosztás
2014.9.11. |

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja írásbeli kérdéssel fordul Fazekas Sándor Földművelésügyi miniszterhez, illetve Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, mivel a hírek szerint a földalapú támogatások rendszerének átalakítása nem csak az 1200 hektárnál nagyobb területen gazdálkodó agrár-oligarchákat, hanem a természeti örökség megóvásán munkálkodó nemzeti parkokat is érinti. Amennyiben az állami kézben lévő, természeti környezetünk fennmaradásáért dolgozó nemzeti parkok bevételkiesését a Fidesz kormány nem kompenzálja, azok akár csődbe is mehetnek.

 

A birtokkoncentráció és az agrártámogatások aránytalan eloszlása ellen indokolt a fellépés, azonban ez nem járhat a magyar természetvédelem intézményi és anyagi bázisának megrendülésével. Bár az Orbán kormány természetvédelemmel kapcsolatos hozzáállását eddig is jól tükrözte, hogy a zöldtárca 2010-es beolvasztása után 2014 óta már önálló államtitkársága sincs a környezeti ügyeknek, a nemzeti parkok esetleges tönkretétele az eddigieknél is ijesztőbb képet fest közös természeti örökségünk fennmaradásának szempontjából. 

 

Mielőbb információt várunk tehát az illetékes miniszterektől, átgondolatlan lépéseik mennyiben érintik a nemzeti parkokat, és hogyan tervezik kompenzálni az esetleges, működésüket is veszélyeztető bevétel kiesést.

Budapest, 2014. szeptember 11.

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja,
az Együtt-PM szakpolitikusa