Megosztás
2013.3.4.

Az Együtt 2014 és a Párbeszéd Magyarországért (PM) egyetért abban, hogy a jelenleginél igazságosabb többkulcsos adó-, illetve  szociális alapon működő egybiztosítós egészségügyi rendszerre van szükség - mondta a két szervezet között zajló, a társadalompolitikáról szóló egyeztetések lezárultan utáni parlamenti sajtótájékoztatón Szabó Tímea és Kónya Péter.

A Párbeszéd Magyarországot képviselő Szabó Tímea arról beszélt: vissza akarják állítani a tankötelezettség 18 éves korhatárát, eltörölnék a hallgatói "röghöz kötést" és visszaállítanák a korábbi tandíjmentes felsőoktatási keretszámokat. A 2014-2018-as ciklus végére el kell érni, hogy Magyarországon ne legyen éhező gyerek - folytatta célkitűzéseik felsorolását. A két szervezet a kisegyházak érdekében módosítaná az egyházügyi törvényt is, miközben a családon belüli erőszakot önálló tényállássá minősítenék a büntető törvénykönyvben.

Az Együtt 2014 társelnöke, Kónya Péter közölte: egy olyan, a jelenleginél igazságosabb többkulcsos adórendszerben gondolkoznak, amelyik lehetővé teszi, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűeken is segítenek tudjanak. A minimálbér szintjén keresők és a létminimumon környékén élők esetében vissza kell állítani az adójóváírást, miközben csökkenteni kell a minimálbérre rakódó terheket - jelentette ki. A két szervezet egy szociális alapú, egybiztosítós egészségügyi rendszerben gondolkozik - mondta. A Szolidaritás Mozgalom elnöke arra is kitért, a Párbeszéd Magyarországért hiteles szervezetnek tartják, ezért meg akarják keresni a közös pontokat, mert az a céljuk, hogy közösen készüljenek fel a választásokra, amelyeken "közös indulásban gondolkozunk". Szabó Tímea is azt hangsúlyozta, hogy ha túlnyomórészt fedik egymást a célkitűzéseik és hasonlóak az azok eléréséhez szükséges eszköztárak, akkor elgondolkoznak azon, hogy milyen módon tudnak 2014-ben választási szövetségben indulni.
    

Jávor Benedek, az az LMP szétválásával létrejött Párbeszéd Magyarországért társelnöke szerdán közölte az MTI-vel: a korszakváltás és a jó kormányzás jogi, politikai garanciáiról, illetve szakpolitikai kérdésekről kezdődött egyeztetés az Együtt 2014 választói mozgalom és Párbeszéd Magyarországért között. A két szervezet négy nagy, a demokráciát és jogállamiságot, a társadalompolitikát, a gazdaságpolitikát és fenntarthatóságot érintő témakörben akar egyeztetni. A pénteki egyeztetést követően Juhász Péter az Együtt 2014 társelnöke illetve Karácsony Gergely a PM politikusa arról beszélt, hogy egyetértenek az alkotmányosság visszaállításának szükségességében.