Szabó_rebeka_sajttáj_20140729
Megosztás
2014.7.29. |

Az Együtt-PM véleménye szerint éves szinten akár több tízmilliárd forinttal drágíthatja a paksi atomerőmű működését, ha légi úton szállítják oda a fűtőelemeket – erről Szabó Rebeka beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

 

    A Népszabadság kedden, pontosan meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a magyar kormány a paksi atomerőmű jelenlegi folyamatos üzemanyag-ellátása érdekében egy olyan alternatív szállítási konstrukció kialakításán dolgozik, amelynek keretében a nukleáris fűtőanyagot légi úton szállítanák Magyarországra.


    A szakpolitikus kérdésesnek nevezte, hogy a légi szállításról mikorra lehet megegyezni Oroszországgal, illetve az melyik ország légtéren keresztül zajlik majd. „Ukrajna és Oroszország jelenleg határozott konfliktusban van egymással” és elképesztő biztonsági kockázatokat rejtene, ha a sugárzó fűtőelemeket Ukrajnán keresztül hoznák - közölte.
    A magyar választók nem adtak felhatalmazást arra, hogy a kormány egy ilyen horderejű döntést hozzon a parlament kihagyásával – folytatta.


    A politikus felszólította a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra a fűtőelemek tervezett légi szállításának becsült költségeit. Emellett azt is kérte, hogy a kabinet a paksi bővítésre rendelkezésre álló pénzösszegeket inkább fordítsa a megújuló energiaforrások fejlesztésére.

 

 Budapest, 2014. július 29 - MTI -