Megosztás
2015.10.1. |

Jávor Benedek európai parlamenti (EP-) képviselő közlése szerint egy birtokába került kormányzati dokumentum bizonyítja, hogy a magyar kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat Szlovákiával a bős-nagymarosi helyzet rendezéséről.

 

    A Párbeszéd Magyarországért (PM) politikusa csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, a sajtóhíreket erősíti az igazságügy-miniszter részére a tárgyalások állásáról készült, birtokában lévő feljegyzés. 
    Örömtelinek nevezte azt, hogy rendezni kívánják a helyzetet, de hiányolta a megbeszélésekről való megfelelő tájékoztatást, és felvetette azt is, milyen felhatalmazás alapján tárgyal a magyar fél. Szóvá tette, hogy nem a vízmegosztás áll a tárgyalások középpontjában.
    Azt mondta, hogy a birtokában lévő dokumentum szerint még a jövő márciusi szlovákiai választások előtt szeretnének a felek megállapodni.
    Jávor Benedek szerint a feljegyzés alapján a két ország kölcsönösen lemondana az egymással szembeni jogigényekről, Magyarország továbbá egyoldalúan lemondana a bősi létesítmény tulajdonjogával kapcsolatos igényeiről, illetve a megtermelt villamos energia Magyarországnak járó részéről.
    Az EP-képviselő szerint a tárgyalásokon elsősorban a vízmegosztás kérdését kellene rendezni: változtatni kell azon, hogy jelenleg a Duna teljes vízhozamának 16 százaléka jut Magyarországnak, a megfelelő ökológiai állapot biztosításához ezt az arányt 40-50 százalékra kellene emelni.



MTI 2015. október 1., csütörtök 14:34