Megosztás
2015.2.23. |

Törvényjavaslatot nyújt be a PM.

 

Ma hat éve annak, hogy Tatárszentgyörgyön rasszista indítékú sorozatgyilkosság történt, melynek áldozatai Csorba Róbert (28) és kisfia Csorba Robika (5) voltak. Ez a borzalmas bűncselekmény-sorozat a magyar társadalom keserű tragédiája, amiről sosem szabad megfeledkeznünk. A gyűlölet és az erőszak ellen minden magyarnak ki kell állnia, ezért a PM a mai napon törvényjavaslatban kezdeményezi, hogy február 23-a – a tatárszentgyörgyi tragédiára emlékezve – legyen a Nemzeti Gyász Napja.

 

2008 és 2009 kilenc között kilenc helyszínen támadtak rá fegyveresek roma honfitársainkra, hat ember halálát okozva. A támadás-sorozatban összesen 78 lövést adtak le, 11 Molotov-koktélt dobtak otthonokra, és 55 ember testi épségét veszélyeztették a támadók. Az elkövetők tette támadás volt a legalapvetőbb emberi értékek ellen és hazánk egésze ellen, amelyet normálisan érző ember nem tűrhet szótlanul.

 

Abban, hogy ilyen támadások a rendszerváltás után megtörténhettek, komoly szerepe van az elmúlt 25 év minden kormányának, amelyek tétlenül nézték végig roma honfitársaink teljes elszigetelődését. A szegénység ma négymillió embert marcangol, köztük a legnyomorúságosabb sorban roma családok élnek, akiknek nagy része a rendszerváltás után veszítette el a munkahelyét, és akiken azóta sem hajlandó egyik kormány sem érdemben segíteni.

 

Azért, hogy a helyzet hat év alatt nem javult, hanem drasztikusan romlott, kiemelt felelősség terheli Orbán Viktor kormányát, amely megbélyegző és bűnbakpolitikájával még lejjebb taszította a szegénységben élők, a legkiszolgáltatottabb honfitársaink tízezreit. Azzal, hogy a Fidesz-KDNP valós munkahelyek helyett a kilátástalan közmunkába vezeti az embereket, hogy Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter szorgalmazza a roma gyerekek iskolai elkülönítését, hogy a parlament falai között nyíltan lehet cigányozni, a kormány élhetetlenné teszi Magyarországot.

 

A PM ma az áldozatokra emlékszik. A párt meggyőződése ugyanakkor, hogy hosszú távon érdemi változást csak egy esélyteremtő iskolarendszer kialakítása, valós munkahelyteremtés és a gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni leghatározottabb fellépés hozhat.

 

Budapest, 2015. február 23.

 

Szabó Tímea, országgyűlési képviselő,

a PM társelnöke