Megosztás
2013.4.30.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért támogatja a Gazdatanácsok Szövetségének mai demonstrációját, és minden olyan kezdeményezést, ami az állami földek haszonbérletének pályázataival kapcsolatos visszaélésekkel szemben tesz lépéseket.

Az utóbbi hetekben számos bizonyíték látott napvilágot az állami földek kezelésének botrányairól, „előre eldöntött” megbízásos földhasználati szerződésekről, legelőiről elüldözött juhászról, egészben elnyert, de titokban feldarabolt földrészletről, lesújtó belső ellenőrzési jelentésekről, elkótyavetyélt ökológiai tangazdaságról. Láthatóan és a gazdákra nézve súlyos következményekkel járva a Nemzeti Földalapkezelő működése és az állami földek használatba adásának átláthatósága folyamatosan romlik. Bár jogerősen pert nyertünk a földbérlet pályázatok átláthatóságáért, az NFA törvényben előírt földhasználati információkat tagad meg a gazdálkodóktól; ezzel pedig a politikai bosszú eszközévé válik a gazdálkodók ellen.

Az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért szerint minden földbérlet pályázatot, értékelést és szerződést nyilvánosságra kell hozni, le kell ellenőrizni, és gyorsított bírósági eljárással lehetőséget adni a jogsértő, vagy tisztességtelen szerződések megtámadására és felbontására. Ha a kormány a közérdekű adatokat eldugja az érintettek elől, azzal beismeri: a földkérdés nála nem a gazdákról szól, hanem politikai klientúra építésről és lenyúlásról.

Budapest, 2013. április 30.

Szabó Rebeka

országgyűlési képviselő
Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség