Megosztás
2013.5.30.

A Párbeszéd Magyarországért - a Greenpeace kezdeményezése nyomán - nyílt levélben fordul a mexikói nagykövethez, azt kérve: ne hagyja jóvá a génkezelt kukorica termesztésére vonatkozó engedélyeket. Miközben Európában a tiltakozások miatt a Monsanto lassan feladja GMO termékeinek terjesztését, kukorica géncentrumaként is ismert közép-amerikai országot az engedélyezés olyan ökológiai és gazdasági válságba sodorhatja, amelynek hatásait az egész világ is megérezheti.

Sajtóhírek szerint már csak a decemberben hivatalba lépett új mexikói elnök aláírására vár az a rendelkezés, amely engedélyezné GMO-kukorica fajták termesztését. A Monsanto, a Dupont és a Dow Agrosciences Mexico cégek együttesen több mint egymillió hektáron tervezik a génmódosított kukorica termesztését, ami beláthatatlan kockázatú lépés. Az elmúlt években ugyanis kiderült, hogy a GMO-termesztés - a kezdeti ígéretekkel szemben - növeli a vegyszerfelhasználást, új, szuper-ellenálló gyomnövények megjelenéséhez vezethet, hozzájárul a talaj és a talajvíz elszennyezéséhez és őshonos növény- és állatfajok pusztulásához.

Ráadásul Mexikóban van a kukorica - mint termesztett haszonnövény - bölcsője: ha az egyik legfontosabb élelmiszer- és takarmánynövény eredeti génkészletét elszennyezik, akkor a jövőben sokkal nehezebb lesz olyan természetes kukoricatörzseket találni, amelyek pl. a klímaváltozás hatásaihoz alkalmazkodni képes fajták alanyai lehetnének. De súlyos kockázatot rejt a lépés a mexikói mezőgazdaságra nézve is: a globális élelmiszerpiacon a génkezelt kukoricára alacsony az igény, és egyértelműen exporthátrányba kerülnek azok az országok, amelyek nem tudják garantálni a terményeik GMO-mentességét.

A PM - számos nemzeti és nemzetközi zöldszervezethez, illetve külföldi ökopárthoz csatlakozva - azt kéri a mexikói elnöktől: utasítsa el az engedély aláírását, ne a Monsanto érdekeit nézze, hanem a mexikói nép, az élővilág és az élelmiszerbiztonság szempontjait. A GMO-k eddigi története ugyanis azt bizonyítja, hogy a – hol vélt, hol valós - előnyökből kizárólag a multinacionális vetőmagcégek részesülnek, a bizonyítható hátrányokon viszont a termelő, az ország, a környezet és a globális közösség is osztozik.

2013. május 30., csütörtök (OS)