Megosztás
2013.4.29.

A trafikbotrány miatti össznépi felháborodást látva a Fidesz – parlamenti fölényével visszaélve – sunnyogási törvényt készül lenyomni Magyarország torkán. Az új jogszabály következtében a jövőben szinte lehetetlenné válik, hogy a választópolgárok ellenőrizhessék, mire költi adóforintjaikat a hatalom.

Az Együtt–PM szövetség tiltakozik a sunnyogási törvény ellen és módosító indítványokat nyújt be a rezsim legújabb átverése ellen.

 

Egy ország háborodott fel azon a politikai mutyin, ahogy az Orbán-Simicska-rezsim államosította a trafikokat, majd – javarészt – politikai kegyenceinek osztotta ki a trafikengedélyeket. A nyertes pályázók nagy részének semmilyen kereskedelmi tapasztalata nincsen, viszont sokan közülük Fideszes politikusok barátai és ismerősei. Közben ráadásul kiderült az is: az eredetileg meghirdetett profitráta háromszorosát kapják majd a nyertesek.

Az ellenzéki pártok és a civil szervezetek egyaránt tiltakoztak – az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség még feljelentést is tett az ügyben.

A rezsim válasza tipikus: nem a botrányos kormányzati lépést vonta vissza, hanem a bírálókat igyekszik elnémítani.  Az Orbán-Simicska-rezsim olyan Magyarországot akar, ahol már kérdezni sem lehet.

A mai napon beterjesztett, és sürgősséggel már holnap szavazásra bocsátott törvényjavaslat az átláthatóságot, az adatigénylés lehetőségeit lehetetleníti el. Ha a kétharmad megszavazza a törvényjavaslatokat, a közeljövőben sem ebben, sem hasonló ügyekben nem lehet majd közérdekű adatokat igényelni, azokat kizárólag a fideszes pártkatonák által uralt KEHI és ÁSZ vizsgálhatja.

Az Orbán-Simicska-rezsimben immár nincsenek fékek és ellensúlyok, az egyetlen kényszerítő erő a nyilvánosság lehet. Annak érdekében, hogy ezt megóvjuk, és a kormányzati, sőt, immár jogalkotói szintre emelt korrupciót a nyilvánosság erejével leplezhessük le, a mai napon az Együtt–PM Szövetség nevében módosító javaslatokat nyújtok be a parlamentnek.

 

Karácsony Gergely

országgyűlési képviselő,

Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért Választási Szövetség

 

 

2013. április 29.