Megosztás
2015.12.1. |

Hiába kaszálta el az alkotmánybíróság, a Fidesz újra megkísérli a nemzeti parki védett területek lenyúlását is. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint az ügy a maradék magyar jogállamiság próbája lesz. Ha az alkotmánysértő politikai akarat törvénnyé válhat, Magyarországon többé fölösleges jogállami garanciákról, a fékek és ellensúlyok rendszeréről beszélni.

 

Az ellenzék és a civil zöldek egységes föllépésének hatására a köztársasági elnök néhány hónapja az alkotmánybírósághoz (AB) továbbította azt a törvényjavaslatot, amely elvenné a védett földek vagyonkezelését az arra illetékes nemzeti parkoktól. Az AB megállapította, hogy ha az érintett földterületeket áthelyezik a Nemzeti Földalaphoz (így eladhatóvá teszik), azzal sérülnek a természetvédelem intézményes garanciái, ami alkotmányellenes.

A Fidesz most újra megkísérli a törvényjavaslat elfogadtatását, aminek - ha Magyarország még jogállamnak nevezhető - nem lehet más a következménye, mint az előző alkalommal. Az ügy a magyar demokrácia próbája lesz: kiderül, hogy Áder János csak nemzetközi konferenciákon hajlandó-e szónokolni a környezetvédelemről, vagy itthon is kész-e kiállni érte. Megtudjuk azt is, hogy másodszor is mer-e szembefordulni a kormánnyal az elvileg független AB.

A PM eltökélt: továbbra is minden alkotmányos eszközt bevet a védett földek dobra verésének megakadályozásáért. Magyarország természeti öröksége nem lehet a fideszes hűbérurak zsákmánya.

 

 

Budapest, 2015. december 1.

Szabó Rebeka, a PM elnökségi tagja