Megosztás
2014.5.22.

  1998-ban több társammal vásároltam Biatorbágyon egy 18 hektáros területet, mellyel kapcsolatos terveink később kútba estek, ezért 2008-ban az ingatlan egy részét eladtuk. Az ügylet adózási kérdéseit aggályos aprólékossággal jártuk körbe. A rám eső 240 millió forint adót határidőben bevallottam és megfizettem. Az eladás után öt évvel, 2013-ban a NAV vizsgálni kezdte a tranzakciót és arra a megállapításra jutott, hogy nem jól értelmeztem a szabályokat, ezért az elsőfokú határozatában jelentős összegű adókülönbözet megfizetését kérte. A határozatban leírták, hogy szerintük is eleget tettem minden előírásnak, nem jövedelem eltitkolásról van szó, hanem a szabályok szerintük rossz értelmezéséről. A határozat ellen fellebbeztünk, most a másodfokú eljárás folyik a NAV-on belül.

  A cikkbeni állításokkal szemben tehát nincs adótartozásom. Adótartozás akkor lenne, ha a bevallott, vagy a jogerős határozat alapján kiszabott adót nem fizettem volna meg. Jelenleg vita folyik a NAV és köztem egy ügylet adózásáról. A NAV nem kérdőjelezte meg, hogy jóhiszeműen jártam el, a jövedelmet határidőben bevallottam és az adót befizettem, de az adóhatóság álláspontja szerint hibásan értelmeztem a szabályokat. Én a legjobb tudásom és szakmai meggyőződésem szerint jártam el és biztos vagyok igazamban. Az általam megkérdezett szakértők véleménye és a szakmai sajtóban megjelent publikációk is az én álláspontomat támasztják alá. Valószínűleg a bíróság mondja ki a végső szót az ügyben. Biztos vagyok abban, hogy a bíróság nekem ad majd igazat, mert a NAV-val szemben a bíróknak csak a jogszabályok előírásait kell figyelembe venniük, nem a költségvetés bevételi előirányzatait.

  A cikk azt sugalmazza, hogy azért ajándékoztam a gyerekeimnek a vagyonom egy részét, hogy elrejtsem a NAV elől. Ez az állítás értelmetlen.
A hatályos szabályok szerint ajándékozással nem lehet a vagyont kivonni az adózás alól. A NAV a megajándékozottól is behajthatja az adótartozást. Tehát ez a lépés jogilag alkalmatlan arra, amivel a cikkben vádolnak. Nem hogy eltitkoltam volna, hanem mindent bevallottam és feltüntettem a vagyonnyilatkozatomban. S ha a bíróság úgy dönt, meg fogjuk fizetni a megítélt összeget.
Kíváncsi vagyok, arra, hogy az mno.hu honnan szerezte információit, mert tőlem a cikk megjelenése előtt nem kértek tájékoztatást, a NAV-ot pedig köti az adótitok. Bizonyára nem véletlen, hogy ez a téves alapokon álló kiszivárogtatás az EP választások előtti napokban történik. Az adótitok megsértése miatt meg fogom tenni a szükséges jogi lépéseket.
  Nincs semmi titkolni valóm, az eljárás teljesen transzparens, bízom az igazamban. Eddig is maximálisan törvényesen jártam el, és ezután is így fogok.

  Kérem a mno.hu-t és azokat az orgánumokat, akik a téves állításokat tartalmazó hírt közölték, hogy a közleményemet is hozzák nyilvánosságra, hogy a közvélemény tájékoztatást kapjon a valós helyzetről.

Sipos Péter