Megosztás
2016.3.9. |

A Párbeszéd Magyarországért (PM) a mai naptól jogi segítséget nyújt azoknak a volt közalkalmazottaknak, akiknek a Fidesz-KDNP két évvel ezelőtti törvénymódosítása miatt a nyugdíjkorhatár átlépése után választaniuk kellett a munka és a nyugdíj között. A „Lex-Harrach” néven ismert kettős juttatás tilalma nem vonatkozott az országgyűlési képviselőkre. A strasbourgi bíróság decemberi döntése szerint is diszkriminatív szabályozás leginkább a pedagógusokat, ápolókat és önkormányzati dolgozókat érintette.

A parlament Népjóléti bizottsága ma ismét leszavazta a PM indítványát, amely véget vetett volna annak a jogsértő állapotnak, amely
kényszernyugdíjazta közalkalmazottak ezreit, miközben KDNP-s képviselők a milliós képviselői juttatásuk mellé továbbra is megkapják a több százezer forintos nyugdíjukat. A párt ezért ma a honlapján és közösségi oldalán közzétett egy jogi formanyomtatványt, amelynek segítségével a károsultak azonnal az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhatnak kártérítésért. A PM egyéb jogi segítséget is nyújt a károsultaknak.

A strasbourgi bíróság nemrég 4,7 millió forintos kártérítést ítélt meg egy volt önkormányzati dolgozónak a kormány ezen hátrányos megkülönböztetése miatt.

A PM figyelmezteti a kormányt: ha nem változtat sürgősen a szabályon, a magyar adófizetők pénzéből nemsokára százmilliókat kell kifizetni kártérítésre.

Szabó Tímea
a PM társelnöke, országgyűlési képviselő

 

A bejelentéshez a formanyomtatvány innen tölthető le. 

A dokumentumot csak a számítógépen tudja kitölteni. A megnyitáshoz és a kitöltéshez az alábbi program telepítése szükséges: https://get.adobe.com/hu/reader/ 
A kitöltött dokumentumot kinyomtatva, postai úton kell továbbítani.