Megosztás
2014.3.28. |

A romák Európa legnagyobb lélekszámú kisebbségét jelentik, szociális és társadalmi problémáik igen súlyosak, emellett a többség előítéleteivel is meg kell küzdeniük. Miközben a nemzetközi dokumentumok deklarálják, hogy a romák részei a kontinens történelmének, kultúrájuk hatással volt az európai kultúrákra, helyzetük mégis a harmadik or szágokból érkező bevándorlókéval hasonlatos. Ennek a dokumentumnak a célja, hogy az Európai Unió romákra vonatkozó dokumentumait és intézkedéseit bemutassa, ezzel a közösség eddigi, romákra irányuló politikáinak egyfajta szintézisét adja, és javaslatot tegyen a romákra vonatkozó szakpolitikák továbbfejlesztésére.
 
Nemcsak egy laikus, hanem egy szakmabeli esetében is könnyedén előfordulhat, hogy elveszik a romákkal kapcsolatos nemzetközi dokumentumok, jogszabályok, stratégiai tervek, stb. dzsungelében, mely hatványozottan igaz az Európai Unió esetében. Ez nem véletlen, hiszen az európai „romapolitika” leginkább a „heterogén” kifejezéssel jellemezhető, ugyanis sem következetes építkezéssel, sem koherens szabályozással nem rendelkezik. Ráadásul az Unió esetében kisebbségpolitikáról, mint közösségi szintű szakpolitikáról sem beszélhetünk, vagyis egyelőre nem várható, hogy a romakérdés megoldásának alapját is a kisebbségpolitika jelentse.
 
Jelen füzet három részre tagolódik. Az első részben bemutatásra kerül az Európai Unió kisebbségekre − és köztük a romákra − irányuló politikái nak története. A másodikban arról a három szakpolitikai dimenzióról esik szó, melyben az európai cigányság ügye a leghangsúlyosabban jelenik meg. Végül, de nem utolsó sorban pedig bemutatásra kerülnek azok a javaslatok is, melyek szükségesek ahhoz, hogy az integráció hosszú távon valóban kézzelfogható valóssággá váljon.
 
 
A KÖZPOLITIKAI FÜZET LETÖLTHETŐ A KÉPRE KATTINTVA.