Jávor_Benedek
Megosztás
2015.12.13. |

Kemény tárgyalások után – jelentős részben a zöldszervezetek nyomására – megszületett az új, globális klímaegyezmény a párizsi ENSZ-csúcstalálkozón. A Párbeszéd Magyarországért (PM) üdvözli a megegyezést, ugyanakkor felhívja a figyelmet a szöveg komoly hiányosságaira, és arra figyelmeztet: a megállapodás csak annyit ér: amennyit a gyakorlatban megvalósítanak belőle.

 

Az üvegházhatású gázok kibocsátását mindenkinek csökkentenie kell, a gazdag államok hozzájárulnak a fejlődők klímavédelmi erőfeszítéseihez és az éghajlatváltozás okozta károk enyhítéséhez, a konkrét klímacélokhoz (többek között a 2 fok alatti felmelegedési küszöb biztosításához) szükséges forrásokat is számszerűsítették – ezek a Párizsban szombaton aláírt globális klímaegyezmény legfontosabb tételei. 

Ugyanakkor a hiánylista is tetemes: nincs egyértelmű utalás a fosszilis energiaforrások végleges kivezetésére, nincsenek világos szabályok az egyes országok vállalásainak ellenőrzésére és a mulasztások szankcionálására. Nem zárja ki a szöveg, hogy az aláíró államokat a klímavédelmi intézkedések miatt veszteséget szenvedő cégek perelhessék. 

A megállapodás egyelőre nem több egy jó irányba mutató szándéknyilatkozatnál, amelynek majd a gyakorlatban kell bizonyítania, hogy alkalmas a földi élet megvédésére.

A PM szerint az egyezmény üdvözlendő, az igazán nehéz munka azonban ezután következik: mostantól a részes országoknak (beleértve az eddig klímavédelem hátramozdításában aktív Magyarországot is) azon kell dolgozniuk, hogy a megállapodás céljai teljesüljenek. Nincs több kibúvó: minden további kompromisszummal a jövőt kockáztatjuk.

 

Brüsszel-Budapest, 2015. december 13.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

 

 

Új. Bal. Zöld.