Megosztás
2014.12.1. |

Eddigi alkotmánybírói tevékenysége miatt, a PM nem támogatja Lenkovics Barnabás megválasztását az Alkotmánybíróság elnökének. Jelenlegi alkotmánybírói tevékenységével, álláspontjaival egyáltalán nem értünk egyet. Tevékenysége az Orbán kormányzat alkotmányellenes intézkedéseinek alkotmányjogi megtámogatásában merült ki, utat engedve az Alkotmánybíróság szerepének, jogkörének csorbításához.

 

Lenkovics Barnabás maradéktalanul támogatta a főváros közgyűlési választási rendszer Fidesznek kedvező, alkotmányosan erősen aggályos átalakítását, a bírók kényszerű nyugdíjazását.

 

Véleményünk szerint elfogadhatatlan az az alkotmánybírói vélekedése is, hogy az Alkotmánybíróság szerepének, hatáskörének csorbítása indokolt, mert „a jelentősen megváltozott történelmi körülmények a törvényhozás, a kormányzás, sőt a jogállam működését bénítaná meg…”

 

Ezen felül elfogadhatatlan számunkra, hogy Lenkovics Barnabás a jog túlburjánzásának tekinti a második generációs emberi jogokat (kulturális, szociális, gazdasági) és ezek leépítését javasolja. Szerinte tudomásul kell venni, hogy a szociális jogállam visszaszorulóban van Európa szerte, és a szerzett jogok megvonása nem a demokratikus jogállam válságát jelentik. 

 

A PM véleménye szerint, mind a tevékenysége, mind az alkotmányosságra vonatkozó elvei alkalmatlanná teszik e fontos poszt betöltésére.

 

Budapest, 2014. december 1.

 

 

PM Sajtó