Szabó_Tímea_Jürgen_Trittin
Megosztás
2015.5.17. |

Szabó Tímea, a PM társelnöke és országgyűlési képviselője és Jürgen Trittin, volt német környezetvédelmi miniszter és a Bundestag Külügyi Bizottságának jelenlegi tagja szombat délután négyszemközti megbeszélést tartottak. A két zöldpárti politikus egyöntetűen elítélte az Orbán-kormány nemzeti konzultációs kérdéssorát és a tervezett Paks II. bővítést, és kifejezték elköteleződésüket a demokrácia megerősítésének ügye mellett. 

 

A német országgyűlési képviselő, aki a NATO parlamenti ülésének alkalmából látogatott Budapestre, emlékeztetett: az atomenergia nem csak veszélyes, de piaci szempontból is zsákutca, hiszen már rövid-távon is háromszorosa lesz az atomenergiából származó áram ára a megújuló energiából származó áram áránál. Trittin minisztersége alatt vezető szerepet játszott Németország döntésében, amelynek értelmében 2020-ig bezárják az összes atomerőművet az országban. A német Zöld Párt korábbi elnöke hozzátette: Németország nem, hogy energiahiányban nem szenved az atomenergia leépítésével, hanem az ország még többletet is termel az egyéb, főleg megújuló energiaforrásból nyert áramból. 

 

Az Orbán-kormány nemzeti konzultációját a két politikus mélyen elítélte. Trittin szerint az idegengyűlöletet szító kérdésekkel Orbán Viktor a Jobbik szavazóit próbálja magához húzni, de korábbi európai példák azt mutatják, hogy ezzel nem fog sikert elérni, a Fidesznek nem lesz ezzel több szavazója. Hozzátette, hogy a miniszterelnök a szélsőjobbos retorikájával szembemegy az alapvető európai normákkal. A két zöld képviselő egyetértett abban, hogy az uniós tagállamoknak egyrészről szolidaritást kell vállalni az országukat elhagyni kényszerülő menekültekkel, másrészről pedig több segítséget kell nyújtani a háború sújtotta és az összeomlás előtt álló országok számára a világ minden táján. 

 

Budapest, 2015. május 17.

 

 

PM sajtó