Megosztás
2015.4.23. |

A Párbeszéd Magyarországért üdvözli az Európai Bizottság Gazprom piactorzító viselkedésével szembeni határozott fellépését: a politikai alapon meghatározott gázár elfogadhatatlan. A Gazprom a Bizottság szerint nyolc tagállamban (köztük Magyarországon) visszaél piaci erőfölényével, ami a közös Uniós érdekeinket is sérti. Egyrészt ez veszélyezteti az energiaellátás biztonságát,  másrészt az EU-nak nem újabb függőségekre, hanem az importfüggés enyhítésére, a megújulókon és az energiahatékonyságon alapuló energiapolitikára van szüksége.

 

Az Európai Bizottság tegnap trösztellenes eljárást indított a Gazprom ellen, mivel álláspontja szerint a Magyarország gázimportjának mintegy felét biztosító orosz vállalat politikai alapon meghatározott gázárak alkalmazásával az energiaexportot az orosz politika céljainak szolgálatába állította. A Bizottság az eljárás megkezdésekor egy sor olyan körülményre hívta föl a figyelmet, amelyeket a Párbeszéd Magyarországért régóta kifogásol.

Egyrészt, a Gazprom piaci erejével visszaélve olyan feltételeket (például a Déli Áramlat támogatása) kötött ki a gázszállítási szerződésekben, amelyeknek a gázüzlethez nincs, a politikához viszont annál inkább van közük, s így az orosz cég beavatkozott az európai államok energiapolitikai döntéseibe.

Továbbá, Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában a földgáz-továbbértékesítés tilalmával, a határkeresztező gázszállítások megnehezítésével igyekezett gátolni a versenyt, és így növelni ezen államok kiszolgáltatottságát az orosz gázszállításoknak.

A PM szerint Magyarország az orosz függéssel és a politikai alapon meghatározott gázárral mindenképpen veszít – ha az indokoltnál drágábban kapjuk a gázt, és lemondunk a versenyről, akkor forintban közvetlenül is mérhető módon, ha pedig bizonyos szívességek ellentételezéseként olcsóbban jutunk hozzá, nemcsak az átláthatóság kívánalma sérül súlyosan, hanem az országot politikailag kiszolgáltatottá teszi és csökkenti a bizalmat az ország iránt. 

Magyarország egyértelmű érdeke, hogy ne a putyini Oroszországnak, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin politikai alkuinak legyen kiszolgáltatva az egyoldalú gázfüggőségen keresztül. A magyar energiapolitikának az európai együttműködésre, a források diverzifikálására, az energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások fokozottabb használatára kell épülnie.

 

Brüsszel- Budapest, 2015. április 23.

 

                                                                                                              Jávor Benedek európai parlamenti képviselő