Megosztás
2013.4.19.

 

Brutális profizmussal tarolta le a Fidesz kormány a Parlament előtti rügyező hársfákat ma hajnalban. 70-80 fa esik áldozatul annak, hogy a Fidesz a maga képére akarja formálni a Kossuth teret. A Párbeszéd Magyarországért elítéli a barbár pusztítást.

Mintegy 200 munkás biztonsági sorfala mögött láncfűrésszel estek neki ma reggel az éppen rügyező fáknak a Kossuth téren a Fidesz kormány megbízásából. A tér 20 millárdos, megalomán átalakításának rendezési tervei nem nyilvánosak, a kiemelt kormányberuházás mentesült a szakmai és társadalmi egyeztetések minden "nyűgétől", és a törvények, szabályzatok betartásának érdemi szakhatósági ellenőrzésétől is. A héten nyilvánosságra került látványtervek – amennyire beazonosítható - nem indokolják a fakivágásokat. A horribilis összegű költségvetésébe úgy látszik nem fért bele az ott élő fél évszázados fák megmaradásának biztosítása, ezért 70-80 fát irtanak ki a civilek tiltakozása ellenére.




A Fidesz, úgy akarja a maga képére formálni az országot, ahogyan a Kossuth térrel is teszi: vagdalkozik, pusztít, miközben nem néz sem embert, sem más élőlényt. A párbeszéd Magyarországért elfogadhatatlannak tartja, és elítéli a Fidesz pusztítását.
Budapest, 2013. április 14.

Somfai Ágnes
Párbeszéd Magyarországért