Megosztás
2016.2.1. |

Február elseje a 16 évvel ezelőtti ciánkatasztrófa óta nem csak a drasztikus szennyezés évfordulója, hanem a Tisza élővilágának napja is. A Párbeszéd Magyarországért (PM) az emléknapon arra figyelmeztet: a folyó immunrendszere az elmúlt másfél évtized politikai mulasztásai miatt sokat romlott – ideje érdemi lépéseket tenni a mára helyreállt ökológiai állapot megőrzéséért és a környezeti biztonság megerősítéséért.

 

Tizenhat év telt el a Kárpát-medence legnagyobb kiterjedésű környezeti katasztrófája óta: 2000. február elsején érkezett meg a magyar Tisza-szakaszra a romániai Aurul bányavállalat lerakójából kiszabadult ciántartalmú iszap. A mérgező zagy példátlan pusztítást végzett a folyó élővilágában, a halálos sebe kapott folyó miatt Magyarország mindenütt címlapra került a világsajtóban. Ma már kevesen emlékeznek rá, de a baleset napjaiban az Orbán-kormány (akkoriban éppen az első) a természetvédelmi intézményrendszer lefejezésével volt elfoglalva. Az akkor elindított folyamat mára célt ért, a területi zöldhatóságok önállóságát felszámolták, jelenleg éppen az Országos Környezet- és Természetvédelmi Főfelügyelőség beolvasztása van napirenden. A hatósági függetlenség felszámolásával együtt a jogszabályokat is meggyengítették, ma a természeti környezet sokkal kiszolgáltatottabb egy hasonló katasztrófával szemben. A ciánszennyezés ügyében felelősségre vonásra és kártérítésre ugyanúgy nem került sor, mint legutóbb a vörösiszap-katasztrófa miatt, ami jelzi, hogy a jogi környezet azóta sem fejlődött.

 

Jó hír, hogy Verespatakon talán elhárult a nagybányaihoz hasonló ciános technológiát használó aranybánya megnyitásának veszélye, aggasztó ugyanakkor, hogy máig nem sikerült megalkotni azokat a kötelező környezeti felelősségbiztosításról és pénzügyi biztosítékadásról szóló jogszabályokat, amelyek érdemben csökkenthetnék a hasonló balesetek esélyét, illetve az állami kárenyhítés költségeit. 

 

A PM a hazai parlamenti lehetőségek (javaslataink többszöri kormánypárti leszavazása) után az Európai Parlamentben küzd tovább a jogi rendezésért – a Tisza és a többi természeti kincs nem lehet még egyszer a politikai felelőtlenség áldozata.

 

Brüsszel-Budapest 2016. február 1.

Jávor Benedek

EP-képviselő (PM)

 

 

Új. Bal. Zöld.
 
 
 

(fotó forrása: nol.hu)