Tordai_Bence_sajttáj_fejétől_bűzlik_a_hal_sajttáj_20141212
Megosztás
2014.12.12. |

  A Párbeszéd Magyarországért (PM) közérdekű bejelentéssel az alapvető jogok biztosához fordul a Miniszterelnökségen bevezetett tízórás munkanap bevezetése miatt, mert szerintük az törvénytelen és az összes munkavállalóra fenyegetően hat.

 

   Ezt Tordai Bence, az ellenzéki párt gazdasági kabinetjének vezetője jelentette be újságíróknak pénteken, Budapesten.

    A politikus szerint a Miniszterelnökséget vezető Lázár János négy jogszabályt sértett meg a tízórás munkanap bevezetésével: a munka törvénykönyve mellett a köztisztviselőkről, valamint az egyenlő bánásmódról és esélyegyenlőségről szóló törvényeket, továbbá a munkaidő szervezéséről szóló európai uniós irányelvet is.


    A PM ezért abban bízik, hogy bejelentésüket követően az ombudsman minden illetékes hatóságot, köztük a munkaügyi hivatalt is vizsgálatra kéri majd - fejtette ki Tordai Bence, aki hozzátette: az egyenlő bánásmód hatóságtól is elvárják, hogy hivatalból vizsgálja ki a családos munkavállalókat sértő intézkedést.


    "Ha Magyarországon jogállam van, akkor csak olyan döntés születhet, ami a tízórás munkanap beszüntetését eredményezi" - mondta a PM politikusa, aki szerint ez azért is fontos, mert a Miniszterelnökségen bevezetett munkarend azt üzeni a munkaadóknak, hogy a hatalmi helyzetben lévők nyugodtan kizsigerelhetik a munkavállalókat.


    Tordai Bence emellett megjegyezte, a világ legsikeresebb vállalkozásai épp az ellenkező irányba mennek és megszüntetik a kötelező hosszú munkaidőt. "Nem attól fognak az emberek sokat dolgozni, hogy odaszögeljük a seggüket az irodaszékhez, hanem attól, hogy értelmes célokat adunk nekik" - fogalmazott a politikus, aki kiemelte, céljuk érdekében készek az Európai Unióhoz is fordulni, kötelezettségszegési eljárás elindítására kérve Brüsszelt.


    A PM aktivistái a Miniszterelnökség Kossuth téri épülete előtt tartott sajtótájékoztatón egy Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázoló molinót tartottak, amelyen "A fejétől bűzlik a hal" felirat volt olvasható.

 


2014. december 12., péntek - MTI -