Megosztás
2013.4.12.

2013. április 12.

 – Az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért (PM) választási szövetség véleménye szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. monopolhelyzetével visszaélve indokolatlanul tartja magasan a villamos energia árát. Pártunk azt kéri a kormánytól, hogy a céget vonja be a lakosság terheinek csökkentésébe ahelyett, hogy megsarcolja a többi energiavállalatot.




Jávor Benedek emlékeztetett Lázár János populista és abszurd szavaira, amelyek szerint újabb rezsicsökkentésre lenne szükség. (A Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta, a közüzemi díjak 30 százalékos mérséklése már jelentősen javítaná a magyar emberek életviszonyait.)
   

A PM-es képviselő viszont arról beszélt, hogy a kormány a rezsiterhek kapcsán előszeretettel feledkezik meg az állami tulajdonú MVM Zrt.-ről, pedig a cég tavaly 700 milliárd forint körüli bevétel mellett 90 milliárdos, 13 százalékos profitot realizált. Ezt az extraporfitot a cég kétes pr-projektekre, a paksi atomerőmű eszetlen bővítésére és az E-On gázüzleágának túlságosan magas áron való megvásárlására költi.
   

Véleményünk szerint a cég "elképesztő" profitjának az oka az, hogy monopolszereplőként indokolatlanul magasan tartja a villamos energia nagybani árát. A mesterségesen magas árak miatt a háztartásoknak évente sok tízmilliárd forintot kell befizetniük – tette hozzá.
   

A PM arra kéri a kormányt, gondolja át, hogy lehet hosszú távú, fenntartható módon csökkenteni a háztartások terheit. Erre a PM-nek saját javaslata is van, amelyet az Együtt 2014-gyel tejresztett be.