széll_kálmán_tér
Megosztás
2015.11.7. |

A Párbeszéd Magyarországért szerint elavult és drága bazalt kockakővel burkolni a sínközöket a Széll Kálmán téren. A kövezés csak a kockakövek forgalmazóinak jó, mindenki más rosszul jár vele. A PM szerint érthetetlen, hogy a közpénzt ilyen fölösleges látványberuházásokra költik, ahelyett hogy jó minőségű köztereket, élhető és akadálymentes csomópontokat építenénk.

A PM elfogadhatatlannak tartja a lekövezést, hiszen már a Várban és a Várbazár előtti Lánchíd utcában is bebizonyosodott, hogy a kockakőburkolat kora lejárt: nem bírja napjaink forgalmi terhelését. Lerakása óta szinte folyamatos útlezárások vannak a meghibásodott burkolat javítása miatt.

A kockakövön nem jó közlekedni: a babakocsik, kerekesszékek és kerékpárok is sima felületet kívánnak. A kockakő nem csillapítja a rezgést, nem nyeli el a port, mint a gyep, amelyet már számtalan európai városban alkalmaznak. Lerakása időigényes, az amúgy is csúszásban lévő kivitelezést értelmetlenül lassítja. A kockakőburkolat már megépítésekor háromszor-négyszer drágább, mint egy jó minőségű, teherbíró aszfalt vagy betonburkolat, és a folyamatos javítások miatt további költségeket jelent.

A kockakőburkolat hangulatos, ám modern közlekedési felületnek alkalmatlan. Ma már csak alkalomszerűen volna szabad használni történelmi hangulatú, kis forgalmú udvarokon, tereken.

Budapest, 2015. november 7.

V. Naszályi Márta, a PM fővárosi szakszóvivője