Megosztás
2013.7.2. |

A Párbeszéd Magyarországért Párt (PM) szerint egyéni országgyűlési képviselő nélkül marad Dunaújváros, mivel a választási eljárási törvény módosítása miatt szeptember 1-je után már nem lehet időközi választás tartani.

 

Keddi dunaújvárosi sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely független országgyűlési képviselő az általa "Lex Dorkotának" nevezett módosítás kapcsán elmondta, hogy "június 2-a bevonul a magyar történelembe", hiszen ez az első olyan nap, amikor nincs egyéni országgyűlési képviselője Dunaújvárosnak.

 

Hozzátette: Dorkota Lajos ebben a ciklusban már második választott tisztségéről mond le, hogy magasabb pozíciót kapjon. Előbb városi képviselőségét cserélte fel a kormányhivatali vezető pozícióra, majd országgyűlési egyéni mandátumát és kormánymegbízotti pozícióját a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöki székére. A képviselő hangsúlyozta, a Fidesz "gyakorlatilag megtiltotta" az időközi választásokat, így feleannyit érnek a dunaújvárosiak, mint a többi város lakói, mert nem lesz egyéni képviselőjük a parlamentben.

 

Karácsony Gergely úgy vélte, hogy a dunaújvárosi polgárok alkotmányos jogai sérülnek a döntéssel. Szerinte a Fidesz lemondott Dunaújvárosról, ezért a dunaújvárosiaknak le kell mondaniuk a Fideszről. Szabó Zsolt (független) önkormányzati képviselő hangsúlyozta, hogy a város nehéz időszak előtt áll a tervezett dunaferres létszámleépítés miatt. Az elbocsátott dolgozókat vissza kell majd vezetni a munka világába, de komoly nehézséget fog okozni nekik, hogy nem lesz képviselőjük a Parlamentben – mondta.

 

Az MTI azt firtató kérdésére, hogy valóban országgyűlési képviselő nélkül marad-e Dunaújváros, Karácsony Gergely közölte: Cserna Gábort (Fidesz) Dunaújváros polgármesterét nem egyéni körzetben választották parlamenti képviselőnek. Megjegyezte: képviselőtársával, Jávor Benedekkel közösen korábban módosító indítványt nyújtottak be a választási eljárási törvényhez a "Lex Dorkota" ellen, de a parlamenti többség nem támogatta azt. "Azért nem támogatták, mert pontosan tudják, nem sok esélyük lenne az időközi választáson Dunaújvárosban" – tette hozzá.

 

Forrás: MTI