Megosztás
2020.5.25. |

Nyilvánvaló, hogy a koronavírus-járvány következményeként a klíma védelme az egyik legfontosabb következő lépés. A kormány annyira nem veszi ezt komolyan, hogy a fideszes pártkatonák az Igazságügyi bizottságban ma 8 nem és 4 igen szavazattal lesöpörték a Párbeszéd önálló zöld csúcsminisztérium felállításáról szóló törvényjavaslatát.

 

Ma a világon csak négy országnak nincs önálló zöld tárcája: Szaúd-Arábia, Szomália, Tanzánia mellett Magyarországnak. Az egykori környezetvédelmi minisztérium önállóságának megszüntetése az Orbán-kormány környezetellenes intézkedéssorozatának első lépése volt. Azóta felszámolták az önálló zöld ombudsman hivatalát, a korábban független zöldhatóságot a politikai irányítású kormányhivatalok egyik főosztályává tették. A klímaügyet pedig négy tárca között osztották szét, aminek az lett a következménye, hogy nincs valódi felelőse, követhetetlen, hogy az egyes témák melyik minisztériumhoz tartoznak, és melyik képviseli Magyarországot az aktuális európai uniós klímatárgyalásokon.

 

Bár Kovács Zoltán bizottsági alelnök elismerte, hogy volt korábban környezetvédelmi tárca, de annak fölöslegességéről a 2010-ben bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa példájával érvelt. Bajkay István szerint pedig egy kormány prioritásait az mutatja, milyen minisztériumokat hoz létre, ezzel gyakorlatilag elismerve azt, hogy az Orbán-kormánynak a környezetvédelem ügye nem prioritás, bizonyára ezért is szórták azt szét négy különböző szaktárcához. Végül is nincs min csodálkozni, hiszen felelős kormányunknak nemcsak zöld-, de önálló oktatási és egészségügyi minisztériuma sincs.

 

Ez a kormány szó nélkül tűri, hogy évente közel tizenötezer ember hal meg hazánkban az egészségügyi határértéket túllépő légszennyezés miatt, és hiába fuldoklik Visonta környéke hónapok óta a mérgező gázban, a hatóságok szerint nincs semmi probléma – hiszen ha lenne, akkor Mészáros Lőrinc környékbeli vállalkozásait kellene megbüntetniük. Ma az Orbán-kormányban a fenntarthatósági szempontokat nem képviseli senki. Ki képviselhetné? Semjén Zsolt, aki törvénytelen vadászatokon szelíd rénszarvasokra lövöldözik Svédországban? Nagy István agrárminiszter, aki rendszeresen avat állami támogatásból épült Mészáros-cégeket az ország legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója, Mészáros Lőrinc társaságában? Palkovics László, aki szerint „a klímahiszti egy kamu”?

 

A Párbeszéd továbbra is azt mondja: Magyarországnak szüksége van egy önálló, tiszta profilú klíma- és környezetügyi minisztériumra, ahol nem a magyar környezetvédelmet a kormány ellenében uniós támogatásokkal lélegeztetőgépen tartó, az európai klímavédelmi előírásokat számonkérő Brüsszelt, hanem a pusztító klímaválságot akarják megállítani. Ha választópolgárok a magyar környezetvédelmet fontosnak tartják, akkor 2022-ben egy zöld értékeket képviselő, Párbeszéd alkotta kormányt kell megválasztaniuk.

 

Budapest, 2020. május 25.

Kocsis-Cake Olivio,

a Párbeszéd országgyűlési képviselője