Megosztás
2020.6.22. |

Szimbolikus, hogy az Indexet és a magyar sajtószabadságot érintő legnagyobb fenyegetés közepette az Országgyűlés szakbizottsága leszavazta a rémhírterjesztés Btk.-módosításának visszavonásáról szóló javaslatot, amelyről bebizonyosodott, hogy alkalmas a sajtószabadság korlátozására és ártatlan emberek vegzálására.

 

A Varga Judit igazságügyi miniszter nevéhez köthető javaslat számos hazai és nemzetközi kritikát kiváltott, mind-mind azt az aggályt megfogalmazva, hogy a módosítás alkalmas a szólásszabadság aránytalan korlátozására: a kormánnyal szemben kritikus, független médiumok, újságírók és ártatlan, véleményüket megfogalmazó emberek elhallgattatására, megfélemlítésére.

 

Erre vonatkozóan több, a független sajtó által pontosan dokumentált eset is történt a közelmúltban. Említhetnénk azokat a Facebook-bejegyzéseket, amelyek nyomán legalábbis aránytalannak tetsző rendőri fellépéseket láthattunk átlagpolgárokkal szemben. A szerencsi és a gyulai eset a Rákosi-korszakban bevett módszereket idézte a hajnali, rajtaütésszerű kiszállásokkal, házkutatásokkal, elvezetésekkel.

 

A Párbeszéd nem hagyja, hogy a sajtószabadság maradékát is felszámolja a kormány: mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük a Büntető Törvénykönyv áldozatául esett ártatlanokat vagy éppen a kormány által megtámadott szabad szerkesztőségeket!

 

 

Budapest, 2020. június 22.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője, társelnöke