Megosztás
2021.4.15. |

 

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a múlt hét végén felfüggesztette a népegészségügyi alapú onkológiai szűrővizsgálatokat. A Párbeszéd követeli, hogy Kásler vonja vissza a felelőtlen rendelkezést, mivel annak később beláthatatlan következményei lesznek a rákos halálozásokban.

A kormány korábban többször elmondta, hogy nincs kapacitáshiány az egészségügyben, ott minden járványügyi és egyéb betegellátási feladatot maximálisan teljesítenek. Ennek teljes mértékben ellentmond Kásler intézkedése. A nélkülözhetetlen szűrővizsgálatok felfüggesztése pontosan azt jelenti, hogy nincs elég orvos és egészségügyi szakember, aki el tudná látni a többletfeladatokat.

Gulyás Gergely mai kijelentése, miszerint olyan kezeléseket sehol sem függesztettek fel, amelyeken életek múlnának, rendkívül felelőtlen, hiszen sajnos tudjuk, hogy egy 40-es éveiben járó nőnek 2-3 hónapos késés egy esetleges emlődaganat diagnosztizálásában gyakorlatilag a halált jelentheti. Egy hónapokig halasztott vastagbélszűrésnek szintén visszafordíthatatlan következményei lehetnek.

A Párbeszéd korábban többször is felszólította a kormányt, hogy azonnal hívja vissza azt az 5500 egészségügyben dolgozót, akik a járvány alatt életbe lépő kényszerszerződések miatt mondtak fel. A kormány erre nem volt hajlandó, aminek – a gyászos járványkezelésen és a rekordhalálozáson túl – hosszú távú, a betegeken lecsapódó következményei lesznek.

Magyarország sajnos már az utóbbi években is toronymagasan vezette a rákbetegségekből fakadó, európai halálozási statisztikákat. Kásler mostani intézkedése a jövőben még több rákos halálozáshoz vezethet. A diagnosztika hiánya magyar emberek ezreinek fogja megpecsételni a sorsát.

Orbán Viktor átgondolatlan és csak a közpénzlopásra fókuszáló járványkezeléséért kétszer fogunk fizetni: egyszer a járványban, másodszor pedig az elmaradt ellátások következményei miatt. A Párbeszéd követeli, hogy a kormány haladéktalanul állítsa vissza a rákszűréseket!

 

Szabó Tímea,

a Párbeszéd társelnöke, frakcióvezetője

 

(Fotó: pixabay.com)