Jávor_Benedek
Megosztás
2015.4.21. |

2014. januárjában Lázár János azt mondta: az orosz-magyar nukleáris egyezmény és az orosz részvételű atomerőmű-bővítés ügyében Brüsszel mindenről tudott, mindent jóváhagyott. Azóta három eljárást indított Magyarország ellen az EU, mivel a minimális tájékoztatáson kívül magyar részről semmilyen együttműködést nem tapasztaltak.

 

2014 nyarán Lázár János bejelentette, hogy Brüsszel mindennel egyetértett a sérült paksi fűtőelemek oroszországi kiszállításával kapcsolatban. Azóta kiderült, hogy az illetékes uniós szervek nem értesültek a kiszállítás részleteiről, az ügyletre vonatkozó szerződést nem ellenjegyezték.

 

2015 márciusában – napokkal azután, hogy az Euratom Ellátási Ügynökség elkaszálta a paksi fűtőelem beszerzést – Lázár János hírül adta: sikerült minden kérdést tisztázni, a kifogásokat eloszlatni és parafálni a megállapodást.

 

Most, 2015. áprilisában azt állítja, az Európai Bizottság jóváhagyta a Magyarország és Oroszország közötti nukleáris fűtőanyag-szállítási megállapodást (amit szerinte már egy hónappal ezelőtt parafáltak, vagyis jóváhagytak).

Most már csak az a kérdés, hogy mikor mondott igazat Lázár János – vagy igazat mondott-e bármikor.

 

Brüsszel-Budapest, 2015. április 21.