Megosztás
2014.9.26. |

Orbán Viktor láthatóan képtelen megemészteni, hogy Ángyán József, egykori államtitkára hű maradt elveihez, továbbra is a családi gazdaságokat támogatja a pártközeli nagybirtokokkal szemben, és leleplezte a kormány birtokpolitikájának visszásságait, ezért a kormány minden olyan intézmény ellen harcot indított, amelynek a tevékenysége összekapcsolódik Ángyán munkásságával. Az Együtt-PM szerint ez a kicsinyes és rövidlátó fideszes bosszúhadjárat az egész magyar társadalom számára fontos értékeket pusztít el.

 

Miután a magyar ökológiai gazdálkodás bölcsőjét és tanműhelyét, a Kishantosi Vidékfejlesztési Központot már beszántották, a helyét pedig behintették – só helyett – a biotermesztést lehetetlenné tevő vegyszerekkel, az Orbán-kormány most új ellenséget talált magának: felszámolják a Szent István Egyetem 24 éves múltú, vagyis a III. magyar köztársasággal egyidős Környezet- és Tájgazdálkodási Intézetét, amely szintén a kisléptékű, tájbarát mezőgazdaság legfontosabb hazai szellemi műhelyei közé tartozik. A megmagyarázhatatlan lépésre a Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Tanácsának indoklás nélküli döntése és a SZIE Szenátusának ezt megerősítő határozata alapján kerül sor, nyilvánvalóan kormányzati nyomásra.

 

A fenntartható mezőgazdaság és vidékfejlesztés egyetemi képzési programjának hazai kidolgozásában úttörő szerepet vállaló intézet megszüntetése pótolhatatlan veszteség a magyar agrárium számára. Ezzel egy olyan nemzeti értéket számol fel a kormány, amelyet egész Európában ismertek és elismertek. A brutális lépés valódi oka egyértelmű: az intézet egyik alapítója és igazgatója Ángyán József, az Orbán-kormány korábbi államtitkára volt, aki tényfeltáró munkájával kulcsszerepet játszott abban, hogy kiderült: Orbán Viktor korábbi ígéretei ellenére a kormány földprogramja nem a családi gazdaságok megerősítését, hanem a Fidesz-közeli új földesurak birtokgyarapítását szolgálja.

 

Az Együtt-PM szerint Orbánék ismét lelepleződtek: a nemzet helyett csak a saját érdekeiket nézik, és a bosszú sokkal fontosabb a számukra, mint az értékteremtés. Felszólítjuk a kormányt, hogy tartsa távol magát a fenntartható mezőgazdaság megteremtését szolgáló, még megmaradt oktatási és kutatási intézményektől: ha már Fidesz-közeli oligarchák harmincadjára juttatják az országot, legalább az általuk okozott károk helyreállításának esélyeit ne rontsák tovább.

 

Budapest, 2014. szeptember 26.

 

Szabó Rebeka, a PM társelnöke,

az Együtt-PM szakpolitikusa