Megosztás
2016.3.4. |

Egy orosz nukleáris munkatárs leleplező adatközlései nyomán megdöbbentő biztonsági és műszaki hiányosságokat hozott nyilvánosságra a Green World orosz környezetvédelmi szervezet a Szentpétervár melletti Leningrád 2 atomerőmű építése kapcsán. A Paks II. prototípusának számító reaktorokba gyenge minőségű, balesetveszélyes elemeket építettek be – a Párbeszéd Magyarországért (PM) azonnali vizsgálatot sürget annak tisztázására, hogy a szisztematikusan előforduló konstrukciós, tervezési és kivitelezési hibák a magyar beruházásban is megjelenhetnek-e.

 

Mindent átható korrupció, a biztonsági kultúra teljes hiánya, a szakemberek képzésének elhanyagolása, a minőségbiztosítás kikerülése, törött és hibás alkatrészek beépítése – sorolja a hasonló problémákat Viktor Petrovics Alejnyikov, a Leningrád Atomerőmű korábbi dolgozója, aki 1991 óta dolgozott a létesítményben. Alejnyikov az erőmű két új reaktorának építéséről hozott nyilvánosságra ijesztő részleteket és dokumentumokat; ezek azok a blokkok, amelyek a Paksra szánt reaktor prototípusai lennének. Információi alapján a Green World nyílt levélben fordult az orosz hatóságokhoz. Alejnyikov legfontosabb állítása, hogy a szintén a Roszatom által kivitelezett reaktorokba beépített primer köri csővezetékek nem felelnek meg az orosz állami szabványoknak; az építkezésen megfelelő szakképzettség nélküli munkavállalók dolgoznak, a felkészültséget illetve az anyagminőséget igazoló dokumentumokat meghamisítják. 

Mint emlékezetes, nyomottvizes orosz atomerőművekben visszatérő hiba a csővezetékek anyaghibája és korróziója. Jávor Benedek, a PM EP-képviselője hozta nyilvánosságra, hogy a Paksi Atomerőmű 3-as blokkjában 2013-ban éppen egy ilyen jellegű hiba miatt folyt el 60 ezer liter sugárszennyezett bóros víz. Ráadásul az Európai Bizottság egyik, az EP-képviselő által tavaly év végén publikált feljegyzése is utal rá: amennyiben a Paksra tervezett új reaktorokat ún. menetrendkövető üzemben fogják működtetni, akkor a korrózió kockázata jelentősen megnő.

A PM szerint az oroszországi atombiztonsági botrány árnyéka a paksi bővítésre is rávetül, és emiatt az Oroszországban napirenden lévő vizsgálatokat Magyarország sem spórolhatja meg: tisztázni kell, hogy az ottani tervezési, konstrukciós és kivitelezési hibák kizárhatóak-e a paksi projektnél. Magyarországnak nincs szüksége egy keleti slendriánságal összebarkácsolt nukleáris időzített bombára. Ha Oroszország otthon nem képes az európai műszaki és biztonsági sztenderdeknek megfelelően végigvinni egy atomerőművi beruházást, akkor egy okkal több, hogy ne vásároljunk tőlük atomerőművet: Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin barátsága kedvéért sem játszhatunk orosz rulettet a magyar nukleáris biztonsággal.

 

Brüsszel-Budapest, 2016. március 4.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő

 

Új. Bal. Zöld.