Scheiring_Gábor_sajttáj_20140211
Megosztás
2014.3.10. |

Az Együtt-PM véleménye szerint a paksi bővítésre felvett hitellel Orbán Viktor "egy hatalmas devizaadós családot csinál az országból" – jelentette ki keddi budapesti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor. Az ellenzéki politikus, független parlamenti képviselő azt mondta: a beruházással a miniszterelnök egymillió forintos sárga csekket küld minden egyes magyar családnak.

 

Úgy fogalmazott: amikor a forint árfolyama szabadon ingadozik, mindenki pontosan tudja, hogy ez a devizahitel "mekkora hatalmas nagy hazárdjáték és mekkora hatalmas nagy felelőtlenség". A háromezer milliárd forint éppen annyi, mint amit a Fidesz elvett "a nyugdíj-megtakarítások államosításával" – tette hozzá.

Scheiring Gábor kitért arra is, hogy a paksi bővítés miatt körülbelül száz százalékkal fog emelkedni az áram ára.

Megjegyezte, hogy a bővítésre fordított háromezer milliárd forinton túl is újabb tetemes összegre lehet szükség, mert a kiégett fűtőelemeket Oroszország csak húsz évig fogja őrizni. Ezek hosszú távú magyarországi tárolása becslések szerint egy újabb ezer milliárd forintos összeget jelenthet majd – közölte.

Az Együtt-PM azt követeli, hogy minden, a témában készült számítást hozzanak nyilvánosságra – mondta. Véleményük szerint a paksi bővítés helyett inkább "fenntartható és igazságos rezsicsökkentésre" van szükség. Hangsúlyozta, hogy számításaik alapján a háromezer milliárd forintból több százezer új "zöldgalléros" munkahelyet lehetne létrehozni az építőiparban és az energiaszektorban.

 

Budapest, 2014. február 11.

 

Forrás: MTI