Megosztás
2014.7.26. |

2014 Magyarországán már kevés dolog tud minket meglepni, sok mindent láttunk a 2010-es kormányváltás óta. Orbán Viktor ma azonban olyan programbeszédet mondott, amelyet joggal nevezhetünk megdöbbentőnek. A liberális internacionálé egykori alelnöke ma eltemette a liberális államot.

Orbán Viktor miniszterelnök mai beszédével azonban nem a liberális demokráciának áldozott le, hanem magának a demokráciának. Az állam már nem minden magyar állama. Nem mindenkit képvisel, csak a kedvezményezettek szűk körét: azokat, akik földet, trafikot, megrendelést, állást kapnak. A demokratikus igazságszolgáltatásnak is leáldozott. Nincs, nem lehet igazság ott, ahol a fideszesek más elbírálás alá esnek, mint a többiek: ahol a haveroknak azt is lehet, amit másnak nem.

Ismerős szavak ezek: Orbán Putyint, az orosz államfőt majmolja. Putyintól vette át azt az ötletet is, hogy arra hivatkozva üldözze a civil társadalmat, hogy azok külföldről is kapnak támogatást. A norvég alap által is támogatott civil szervezetek nagyon fontos részei annak a nyugatias Magyarországnak, amelyet Orbán le akar rombolni. Nem ők a külföldi ügynökök, hanem Orbán, aki a norvég civil alap éves támogatásának közel ezerszeresét kapta kölcsön a putyini Oroszországtól egy teljesen értelmetlen Paks2 beruházásra, és ami minden magyar embernek hétszázezer forintjába fog kerülni.

Az Együtt-PM Szövetség nem kívánja tétlenül végig nézni, ahogy Orbán Viktor putyini bábállamot épít. Továbbra is küzdeni fogunk ellene. A mai beszédének fényében még keményebben.

 

Budapest, 2014. július 26.

 

Karácsony Gergely és Szigetvári Viktor,

Az Együtt-PM Szövetség társelnökei