Megosztás
2016.3.2. |

Ombudsmanhoz fordulunk az MNB-törvény miatt!

 

„A közvagyon elveszíti közpénz jellegét” – a lopás új szinonimáit fejleszti ki a Fidesz, jelen esetben az MNB-törvény indoklásában. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint a tegnap elfogadott törvény súlyosan Alaptörvény-sértő, ezért felkérjük az alapvető jogok biztosát, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz.

 

A Fidesz a posta- és az MNB-törvény módosításával most rombolja porig az információszabadságot. Az információhoz való hozzáférés pedig a tájékozott véleménynyilvánítás, és így a demokrácia alapja.

A demokráciarombolás azonban csak mellékkövetkezmény: az elsődleges cél a folyamatban lévő és tervezett pocsékolás, urizálás és nettó közpénzlopás leplezése. Példátlan és egyben önleleplező, hogy a törvény a folyamatban lévő adatigénylésekre is vonatkozik, vagyis a még nem jogerősen lezárt, de bíróság előtt lévő ügyekben is megakadályozza a tisztánlátást.

A Fidesz a lopás láthatatlanná tétele érdekében a demokratikus jogállam helyére pártállamot épít, ahol az MNB-elnök Matolcsy György, Orbán bizalmasa a pénztáros. A nemzetinek csúfolt bank egyre inkább magánintézményként működik, amely egyebek mellett a Fidesz-holdudvar gazdasági terjeszkedését pénzeli.

A PM mindent megtesz azért, hogy megakadályozza a fideszes pártállam kiépülését, ezért Szabó Tímea PM-társelnök levélben kéri az ombudsmant, hogy kezdeményezze az Alkotmánybíróságnál az MNB-törvény megsemmisítését. 

 

Budapest, 2016. március 2.

Tordai Bence

a PM szóvivője

 

Új. Bal. Zöld.