Megosztás
2013.7.28.

Tisztelt Frakcióvezető Úr!

 

Bizakodással és az egyetértés szándékával vártam csütörtöki sajtótájékoztatóját, hiszen a politikusoknak egységesnek kell lenniük a hosszú távú, kormányzati ciklusokon átívelő családpolitika tekintetében. Az elmúlt évtizedek e téren rengeteg mulasztással, újrakezdéssel és konszenzushiánnyal terhesek. Miközben a kormányzó pártok azzal kezdték reformjaikat, hogy felülírták elődjeik terveit, addig a családok és a gyermekek helyzete a „szerencsések” esetében nem változott, a szegénységben és nélkülözésben élő vagy gyermeket vállalni akarók számára viszont a jövő egyre borúsabb lett, a gyermekvállalás pedig csak álom maradt.Szabó Tímea

A jövőorientált családpolitika nem egypárti politika, hanem az érintett képviselőinek nyilvános egyeztetések sorozatára támaszkodik, továbbá a kormányzó pártok és az ellenzék támogatását is bíró tartalommal kell bírnia. A családok ugyanis nem bal- vagy jobboldaliak, nem szelektálni kell közöttük, hanem biztatni és segíteni őket. Egy általános politikai megegyezés számukra is azt az üzenetet hordozza: lehet bátran tervezni, családosan készülni a jövőre, egyúttal gyermeket vállalni.

Magyarország ma megosztott, de emellett biztos vagyok abban, hogy Önt is elborzasztják a számok: a Világbank adatai szerint hazánk tavaly visszacsúszott a magas jövedelmű országok közül a közepesen magas jövedelmű országok sorába. Ezekkel a mutatókkal uniós szinten, de még a régióban is az utolsók között kullogunk. A Tárki felmérése arról számol be, hogy a magyar népesség 46,6 százaléka él szegénységben és társadalmi kirekesztettségben. Ezek közül kiemelkednek a legfeljebb általános iskolát végzett háztartásfővel, az egyedülálló szülős háztartásban, valamint a roma háztartásfővel élők. Napjainkra pedig a három és több gyermekesek lettek a legveszélyeztetettebbek, mert esetükben a legmagasabb, 41%-os a szegénységi ráta.

Egy fiatal, családot tervező pár számára elborzasztó lehet az a tény, hogy szegények 28 százaléka gyerek, és összességében 42 százalékuk 25 év alatti. A fiatal családosok rengeteg politika által előállított problémával szembesülnek, elég, ha csak arra gondolunk, hogy körülbelül 660 ezer rászoruló gyermekből csak mintegy 110 ezren jutnak meleg ételhez a nyáron. A szigorú pályázati rendszer miatt a 2010-es 2443-ról tavalyra már 1064-re esett vissza a nyári közétkeztetésre pályázni tudó önkormányzatok száma.

A politika által, az előbbiekhez hasonló előidézett problémákat a politikának is kell megoldania. Éppen ezért kezdeményezem, hogy vitassunk meg nyilvánosan, hogy az Ön által is megjelölt demográfiai problémák milyen módon kezelhetőek; milyen az előre mutató családpolitika; milyen a nőkre autonóm, döntéseket meghozni képes egyenrangú félként tekintő politika; hogyan lehet a család és a munka egyensúlyát megteremteni. Erre a vitára részemről javaslatokkal érkezem, kritikámat pedig a jobbítás és az ügy iránti elkötelezettségem vezérli. Mivel az ügy elsődleges fontosságú, biztos vagyok abban, hogy nyitott lesz a nyilvános vitára, hiszen munkanélküli vagy közmunkaprogramokban érintett szülők sokasága várja ma a reményt. Egy családorientált politika akkor érheti el célját, ha minden egyes anyának és apának alternatíva. 

Éppen ezért bízom abban, hogy Önnél is első helyen állnak a magyar családok, és csak aztán fontos az, hogy a parlamenti patkó melyik oldalán ül. Egy vita, amely önkritikára és alternatívák végig beszélésére épül, az ország érdeke. Biztos vagyok abban, hogy nyitott lesz a kezdeményezésemre. Ennek tudatában várom szíves válaszát.

 

Budapest, 2013-07-28

 

Tisztelettel:

Szabó Tímea

országgyűlési képviselő, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke

az Együtt 2014-PM elnökségi tagja