normafa
Megosztás
2015.5.15. |

Vasárnap népszavazást tart a 12. kerületi önkormányzat a Normafára tervezett beruházásról. A Párbeszéd Magyarországért szerint bár a civil szervezetek és a mi nyomásgyakorlásunk eredményeként a tervek pozitív irányban változtak meg, aggodalomra ad okot, hogy a Normafa törvény még mindig korlátlan felhatalmazást ad a kerület vezetésének.

 

A PM okkal tiltakozott a Normafa törvény és az ennek nyomán kialakítandó síközpont tervei ellen: a megalomán fideszes beruházások sorába illeszkedő terv súlyosan veszélyeztette a Normafa természeti értékeit és a környéken lakók életminőségét is. Szerencsére az ellenzék és a lakosság felháborodása, a zöld civil szervezetek határozott fellépése következtében a jelenlegi tervek a rekreációs célok mellett jobban figyelembe veszik a természeti és az épített környezet értékeinek megóvását is. A finanszírozás azonban átláthatatlan, a terv több eleme kidolgozatlan és nem alkalmas a döntésre.

 

Ebből is látszik, hogy a PM-nek igaza volt: az ehhez hasonló fejlesztési terveket valódi közösségi tervezésnek kell megelőznie, a helyi lakosságot és szakmai-civil szervezeteket még a folyamat elején kell bevonni a tárgyalásokba. A népszavazás eredményétől függetlenül ezért folytatni kell az előkészítő konzultációk sorát. A Normafa értékeiért aggódó lakosság és a kerület vezetése közti bizalmat pedig az építhetné igazán, ha a mostani, zöldebb tervek alapján a Normafa törvényt is szigorítanák.

 

Budapest, 2015. május 15.

 

(kép: http://recity.hu)