tordai_bence
Megosztás
2016.2.24. |
A Párbeszéd Magyarországért véleménye szerint az Orbán Viktor miniszterelnök által szerdán bejelentett kérdésben nem lehet népszavazást kiírni, mert nemzetközi szerződésben rögzített kötelezettségről nem lehet referendumot tartani.
 
    A párt szóvivője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a kormányfő bejelentését "szánalmas vergődésnek", "kétségbeesett terelési kísérletnek" nevezte. Tordai Bence szerint Orbán Viktor ezzel arról akarja elvonni a figyelmet, hogy kedden a Nemzeti Választási Irodánál "fideszközeli verőlegények" megakadályozták, hogy a magyar nép kinyilváníthassa az akaratát egy a kabinet számára kellemetlen kérdésben.
    A politikus szerint "végtelenül pofátlan és cinikus" a kormányfő azon kijelentése, hogy a kabinet támogatja és európai megoldásnak tartja a népszavazás intézményét.
    A PM azt javasolja, hogy senki ne foglalkozzon "ezzel a jogi nonszensszel", inkább mindenki törődjön az ország valódi problémáival - mondta Tordai Bence.
 
    Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés szünetében, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány döntést hozott a kötelező betelepítési kvótáról szóló országos népszavazás kezdeményezéséről.
    "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" - ismertette a kormányfő a referendum kérdését, amelyet kabinetfőnöke már be is nyújtott hitelesítésre a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

 

Budapest, 2016. február 24., szerda (MTI) 

 

Új. Bal. Zöld.