Megosztás
2015.1.10. |

Míg a leggazdagabb európai országokban alig tucatnyi személyautó áll a teljes államigazgatás rendelkezésére, a magyar kormány több száz állami vezető számára biztosít személyes használatú gépkocsit, indokolatlanul. Ez az értelmetlen és pazarló urizálás évente sok milliárd forintba kerül az adófizetőknek. A PM felszólítja kormányt, hogy azonnal vizsgálja felül az állami autóhasználati gyakorlatot!

 

Tegnapi rádióinterjújában Orbán Viktor arra kért mindenkit, most tiltakozzunk az elkerülő utak fizetőssé tétele ellen, most szóljunk. Szólunk: az útdíjakban január elsejével bevezetett változtatások hazugságokkal, anomáliákkal és rendszerhibákkal terheltek. Az elkerülő utak és a bevezető szakaszok fizetőssé tételével a kormány szerint költségvetési többlet érhető el, úgy, hogy közben „mindenki jól jár”. Orbán Viktor téved. Amit hall, az nem a próbaüzem gépházzaja, az a tiltakozók hangja. Nem csak az újabb sarc miatt háborognak, hanem az elvek megtámadása ellen is.

 

A PM szerint az új útdíj, nem más, mint agglomerációs adó. Elfogadhatatlan, hogy amíg a kormány újabb sarcokat vet ki az autósokra, addig az állami vezetők díjmentesen használhatják, gyakran személyes célokra szolgálati járműveiket.

 

A PM szerint a kormány eltúlzott szolgálatiautó-osztogatási gyakorlásának megszüntetésével kényelmesen meg lehetne takarítani azt a pénzt, amit az egyszerű autósok újabb megsarcolásából vár az állam. 

 

A PM felszólítja az Orbán-kormányt, hogy azonnal vizsgálja felül a megmagyarázhatatlanul bőkezű állami autóhasználati gyakorlatot, az indokolatlanul megítélt szolgálati autókat vegye vissza a kedvezményezettektől, a magáncélú használtra pedig adót vessenek ki.

 

Budapest, 2015. január 10.

 

 

Mach Péter a PM elnökségi tagja,

XX. kerületi önkormányzati képviselő

 

Petrovai László, a PM XVIII. kerületi önkormányzati képviselője