Megosztás
2016.10.21. |

Az EMMI frissen kiszivárgott belső jelentése alapján több mint 45 ezer gyermek morzsolódott le a magyar iskolákban, javarészt a tankötelezettségi korhatár 16 évre történt csökkentése miatt. Vissza kell állítani a 18 éves korig tartó tankötelezettséget, ezért a Párbeszéd ismét benyújtja az erre vonatkozó javaslatát a Parlamentnek.

A Párbeszéd szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány gyermekek tízezreinek engedte el a kezét és hagyja, hogy szegénységben és nélkülözésben éljék le életüket. Még ha tanulási nehézségekkel is küzd egy diák, személyes jövője és az ország szempontjából is úgy helyes, ha segítjük, hogy középiskolai végzettséget szerezzen. Bármit is állít a nagyvállalatok olcsó munkaerőben érdekelt lobbiszervezete, közösségi szempontból minden, az oktatásba fektetett összeg sokszorosan megtérül. A lemorzsolódás vagy a zsákutcás szakképzés helyett a teljes értékű érettségi megszerzését kell támogatni.

A Párbeszéd felvázolta a romboló orbáni oktatáspolitika alternatíváját, vitairatában közzétette a tudástársadalom programját a mindenkiszamit.hu oldalon. Meggyőződésünk, hogy nem lehet tovább tétlenkedni, azonnali beavatkozásra van szükség. Ennek első lépése a tankötelezettségi korhatár 18 évre emelése, s egyúttal a gimnáziumi keretszámok bővítése.  A Párbeszéd ezért, immár sokadszorra, ismét benyújtja az erre vonatkozó javaslatát a Parlamentnek.

Budapest, 2016. október 21.

Dr. Erőss Gábor
a Párbeszéd elnökségi tagja, szakpolitikus

 

Mindenki számít!
Csatlakozz!