Megosztás
2017.8.26. |

A Magyar Nemzet számításai szerint az egyedi kormánydöntések alapján az Orbán-kormány 2011 és 2016 között 164,9 milliárdnyi közpénztámogatást nyújtott a Magyarországon működő multinacionális cégeknek. A Párbeszéd szerint túlzás ekkora előnyöket adni a nagyoknak, miközben a kis-és középvállalkozások szektorát ellehetetlenítik.

 

Tavaly a kormány 18 céggel kötött megállapodást és 63,5 milliárd forinttal támogatta a vállalatokat, az új munkahelyek egyenként 11,4 millió forint közpénzből jöttek létre. A kormány 3,6 évre kifizeti a munkások bérét, és a beruházások negyedét is átvállalja. Ilyenről a hazai vállalkozások csak álmodhatnak, miközben ugyanennyi támogatásból sokszor ennyi munkahelyet lehetne létrehozni a kis és középvállalkozásoknál.

 

A Fidesz-kormány vizet prédikál és bort iszik, miután kommunikációjukban a nemzeti tőke, a hazai kis és közepes vállalkozások elsőbbségét hirdették, illetve állítólag háborút folytatnak a multik ellen. Ezzel szemben az igazság az, hogy az óriáscégeket már ésszerűtlenül sokkal támogatják, ráadásul stratégiai megállapodásokat kötnek velük, amelyek további előnyöket jelentenek a háttérben, például engedékenységet az adóvizsgálatokban.

 

Habár az Orbán-kormány kétségtelenül elsőbbséget biztosít a hazai vállalkozásoknak, de csak akkor, ha feltétlenül lojális rokonokról, haverokról van szó, mint Matolcsyék, Tiborczék, vagy akik vállalják a strómanságot, mint Mészáros Lőrinc. Különben úgy járhatnak, mint Simicska és Spéder.

 

A Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Karácsony GergelyMindenki számít!" programjában hitet tett egy gazdasági modellváltás mellett. A kettészakadó gazdaságszerkezet helyett a bővülő hazai kereslet mellett versenyképessé váló kis- és középvállalkozásokra van szükség, a Fidesz-féle haveri kapitalizmus helyett pedig tisztesseges versenyre, és a társadalmi-környezeti érdekeknek megfelelően szabályozott piacgazdaságra.

 

Budapest, 2017. augusztus 26.

Tordai Bence

a Párbeszéd szóvivője

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít: http://mindenkiszamit.hu/
Csatlakozz, mert tenni kell!