Megosztás
2017.8.16. |

A Párbeszéd szerint a kormánynak további intézkedéseket kell tennie a deviza károsultak ügyében. A párt javaslata szerint jelenleg jogbizonytalanság áll fent, ezért fel kell függeszteni minden végrehajtási eljárást mindaddig, amíg az Európai Bíróság a hozzá befutott ügyekben nem dönt.

 

Mint ismert, a bíróságnak több kérdésre is választ kell adnia, köztük arra, hogy az uniós jog szerint is elfogadható megoldás-e, ha az adós viseli a hirtelen drasztikus árfolyamváltozásból eredő veszteségeket. Egyes számítások szerint ugyanis ezermilliárdos nagyságrendben mérhető az az összeg, amelyet a magyar hiteladósok fizettek bankjuknak azután, hogy a válság miatt elszabadultak az árfolyamok.

 

A párt szerint hazugság, hogy a kormány mindent megtesz a károsultak érdekeinek védelméért, ahogyan hazugság az MNB legutóbbi nyilatkozata is, amely szerint a bank mentette meg a deviza károsultakat. Az igazság eközben az, hogy épp Trócsányi miniszter irodája az, aki a károsultakkal pereskedik, az MNB pedig jelentős haszonra tett szert.

 

A Párbeszéd ezért felszólítja a kormányt, hogy a devizahitelesekkel szembeni pereskedés helyett, a kormány függesszen fel minden olyan végrehajtási eljárást, amelyet devizahitelekkel összefüggésben indítottak, mindaddig, amíg az Európai Bíróság állást nem foglal a vitás kérdésekben.

 

Budapest, 2017. augusztus 16.

Hegyesi Beáta,

a Párbeszéd elnökségi tagja, szakpolitikus

 

Ismerd meg a Párbeszéd programját, mondd el róla a véleményed, mert nekünk mindenki számít!
Csatlakozz, mert tenni kell!