Megosztás
2015.10.31. |

A Párbeszéd Magyarország (PM) szerint minden budapestit érint a római-parti mobilgát ügye, ezért kell népszavazást tartani a kérdésben - mondta a párt III. kerületi önkormányzati képviselője szombati sajtótájékoztatóján.

 

 

    Béres András elmondta: úgy látják, a politika csúfos kudarcot vallott a római-parti árvízveszéllyel kapcsolatban, amely 25 éve megoldatlan probléma. Mint mondta, az utóbbi öt évben már nincs kire mutogatnia a politikának, hiszen "egyszínű" a kerület, a főváros és az ország vezetése, ennek ellenére szinte semmit sem lehet tudni arról, Budapest hogyan akarja megoldani a problémát. Nem tudni, hogy milyen nyomvonalon szeretnének gátat, hogy lesz-e a római-parton kerékpárút, mellette sétány, lesz-e futópálya, hogy mindez mibe fog kerülni, és hogy a nagy értékű ingatlanok tulajdonosainak be "kell-e majd szállniuk" az ingatlanuk értékét növelő beruházásba - sorolta.


    Ugyanakkor nemrég a főváros kiírt egy nagy értékű közbeszerzést tervezésre, amelynek részét képezte a fakivágási terv megvalósítása is, kisajátítást viszont nem tartalmazott - folytatta a képviselő. Tehát nem hagytak más helyet a mobilgát nyomvonalának, mint a part mentén. Ilyen közvetett információkból lehet sejteni, hogy a főváros milyen környezetkárosító megoldást kíván megvalósítani - mondta.     Mindezek miatt a párt azt tartja a legjobb megoldásnak, ha ebben a kérdésben nemcsak a nagy értékű ingatlanok tulajdonosainak lobbiszervezete jutna szóhoz, hanem az összes budapesti lakos, aki oda jár szórakozni, evezni, "hiszen a római-part mindannyiunk ügye". A PM azt szeretné, ha egy olyan megoldás születne, amely az árvízvédelmet a környezetvédelmi szempontok és a természetes part megóvása mellett valósítaná meg. Ilyen lehetne egy, a kerítések mentén épített gát, amelyre az Országos Vízügyi Főfelügyelőség és a Magyar Tudományos Akadémia eseti bizottsága is javaslatot tett - idézte fel. Ez nyilván kisajátításokkal és magánérdek sérelemmel járna, de azt gondoljuk, hogy ebben az ügyben a közérdek az elsődleges - hangsúlyozta Béres András.

 

    Arra a kérdésre, hogy az ezzel kapcsolatos helyi népszavazásra vajon elmenne-e egy csepeli lakos, a képviselő azt felelte: pártja három ügyről, a 2024-es nyári olimpiáról, a Városliget beépítéséről és a római-parti mobilgátról kezdeményezett népszavazást a Fővárosi Közgyűlésnél, és úgy gondolja, nagyon kevés olyan budapesti lakos van, aki ne járna vagy a Városligetben, vagy a római-parton, vagy akit ne érintenének az olimpiai építkezések.     Egy másik kérdésre válaszolva az ellenzéki politikus azt mondta: bízik abban, a fővárosi képviselők élni szeretnének a népszavazás lehetőségével, de ha nem, akkor szerinte széles civil és pártösszefogással össze lehet gyűjteni a szükséges számú aláírást.

 

 

MTI 2015. október 31., szombat 13:14