Jávor_Benedek
Megosztás
2015.9.29. |

Hogyan segíti az európai szintű jó kormányzást a magyar helyettes ombudsman példája, és hogyan valósulnak meg az EU-ban az ENSZ napokban elfogadott fenntartható fejlődési céljai?

Ezeket a kérdéseket vitatták meg az ENSZ diplomatái, európai döntéshozók, érdekképviseleti szervezetek és kutatók a Jávor Benedek európai parlamenti képviselő elnökletével tartott tanácskozáson, amelyen a jövő nemzedékek jogainak uniós szintű, intézményesített képviseletének lehetséges módjait vizsgálták, a nemzetközi és nemzeti tapasztalatok tükrében. 

Az eszmecserén EP képviselők, civil szervezetek, szakpolitikai elemzők, valamint működő érdekképviseleti intézmények vezetői - többek között Szabó Marcel, a magyar Alapvető Jogok Hivatalának jövő nemzedékek ügyével foglalkozó helyettes ombudmanja – vettek részt. 

Az ENSZ 2030-ig szóló fenntartható fejlődési menetrendjéhez és más globális folyamatokhoz való kapcsolódásra Pásztor János ENSZ főtitkár-helyettes, a globális célok EU-s végrehajtási módjaira Karmenu Vella környezetvédelmi, tengerügyi és halászati biztos üzenete világított rá.

Az ülés résztvevői a nemzetközi fejlemények, aktualitások és az egyes országokban - köztük Magyarországon - működő intézmények tapasztalatainak áttekintése mellett a friss kutatások, elemzések eredményeire támaszkodva a generációkon átívelő igazságosság gyakorlati megvalósításáról, az uniós szintű érdekképviselet lehetséges formáiról, annak funkcióiról, előnyeiről és a kihívásokról cseréltek eszmét.

A tanácskozáson Karl Falkenberg, az Európai Bizottság Környezetvédelmi Főigazgatóságának volt főigazgatója a jelenlegi szakpolitikai eszközök erősítését, a koherencia növelését és a végrehajtás jobb nyomon követését sürgette.

Jávor Benedek is azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi eszköztár és keretrendszer nem megfelelő, a jövő nemzedékek szempontjai tendenciózusan alulértékeltek. A jelenlegi döntések nem számolnak a hosszú távú következményekkel. Ahhoz, hogy a jövő generációk szempontjai kellő súlyt kapjanak, a méltó élethez való joguk és a választás szabadsága adott legyen, elengedhetetlen az intézményes képviselet.

Jávor Benedek továbbra is küzd a jövő nemzedékek jogainak szisztematikus védelméért és határozott lépéseket tesz, hogy az uniós szintű döntéshozatalban és a szakpoltikákban minden esetben alaposan mérlegeljék a hosszú távú hatásokat, beleértve a még meg született generációkra vonatkozóakat is.

Brüsszel-Budapest, 2015. szeptember 29.