Megosztás
2015.12.21. |

Újabb kutatás bizonyítja, hogy az Orbán-kormány lerohasztja az egészségügyet. A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint életveszélyes, hogy miközben a kormány százmilliárdokat költ foci és olimpiai hobbijára, közben tömegesen vándorolnak el az egészségügyből, a kórházak pedig összeomlanak. A párt felszólítja a kormányt, hogy fejezze be aljas játékát, azonnal emelje meg az egészségügyi dolgozók bérét, a kórházakat pedig tegye rendbe. A PM egyetért és támogatja a 64 orvos követelését. 

 

Az MTA és a Corvinus Egyetem kutatásai, illetve a pályájukat elhagyókra vonatkozó hivatalos statisztikák szerint az orvosok és az ápolók közel 40 százaléka menekült már el az országból vagy váltott szakmát az embertelen körülmények és a pénzhiány miatt. Így itthon már életveszélyes dolog betegnek lenni.

Az Orbán-kormány több, mint 400 milliárd forintot vont ki az egészségügyből és költötte el luxusberuházásaira az elmúlt öt évben. Az MTA szerint az orvosok közel 10 százaléka azóta ingatlanügynöknek állt. Ráadásul az OECD szerint az Unión belül hazánkban van a legnagyobb esélye annak, hogy valaki rákban meghal.

Az Orbán-kormány direkt rohasztja le az egészségügyet, hogy a haveroknak egy elit ellátórendszert hozzon létre, miközben az ország 95 százalékát belekényszerítik Afganisztán-színvonalú szegény-kórházakba. A PM egyetért az MTA-val, miszerint egy 40-50 százalékos, tartós béremelés oldaná csak meg a helyzetet.

 

Budapest, 2015. december 21.

Szabó Tímea

PM társelnök, országgyűlési képviselő

 

 

Új. Bal. Zöld.