Megosztás
2013.3.4.

A Parlament Kulturális és sajtóbizottsága ma nagy többséggel támogatta Karácsony Gergely médiatörvényt módosító javaslatát, amely a magyar zenésztársadalom követelésének megfelelően magyarnak tekinti minden magát magyarnak valló előadó, szerző zenéjét.

A kormány javaslata szerint ugyanis nem számítana magyar zenének és így a rádiók magyar zenei kvótájába sem vonható be például az a zenemű, amelyet bár magyar szerző és előadó jegyez, de angol nyelven hangzik el – így számos jazz és könnyűzenei produkció, de ugyanígy a magyar szerzőjű, de latin vagy más nyelvű klasszikus művek sem. A problémát számos rádió jelezte, és mai tiltakozó nyilatkozatában hatvanöt elismert, népszerű magyar zenész is felhívta a figyelmet a jogi helyzet tarthatatlanságára.

Karácsony Gergely módosító javaslata orvosolja ezt a problémát, amelyet a Kulturális és sajtóbizottság mai ülésén, heves szakmai vita után egyöntetűen támogatott. Amennyiben a parlament plenáris ülése is elfogadja a módosítást, úgy a „magyar zene” meghatározása életszerűbbé és a korábbinál jóval szélesebb körben kiterjeszthetővé válik, így a hazai rádiók kínálatában a magyar zenei kínálat teljes sokszínűségében jelen lehet. Ez jelentős szakmai siker a teljes magyar média és zenésztársadalom számára.