Megosztás
2016.7.30. |

Hiába bírságolták meg a Pallas alapítványokat, az MNB nem fogja felelősségre vonni a kuratóriumi tagokat. Erről szólt Matolcsy György válasza amelyet Szabó Tímea írásbeli kérdésére adott. Matolcsy szerint az alapítványok önálló jogi személyek, azok kuratóriumára az alapító nincs ráhatással. A Párbeszéd Magyarországért szerint az MNB-nek vissza kellene hívnia a korrupt kuratóriumi tagjait.  

 

 Mint ismert a Közbeszerzési Hatóság megkezdte a Pallas alapítványok közbeszerzéseinek vizsgálatát és már több bírságot kiszabott. A Párbeszéd Magyarországért szerint Matolcsy György az alapítványok megbírságolásával kapcsolatos válaszából nyilvánvaló, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezetője nem akar változásokat eszközölni az alapítványok élén. Matolcsy jogászkodó válasza az alapítványok függetlenségéről pedig több helyen is sántít. 

 

 A Párbeszéd Magyarországért felhívja a jegybank elnökének figyelmét, hogy amennyiben az MNB szeretné, visszahívhatja az alapítványok kuratóriumi tagjait. A Ptk. szerint ugyanis a kuratórium tagját megbízatásának lejárta előtt az alapítványi cél megvalósításának közvetlen veszélyeztetése esetén az alapítói jogok gyakorlója visszahívhatja.

 

 A párt nem tudja máshogy értékelni az MNB vezetésének az ügyben tanúsított magatartását, mint úgy, hogy a Pallas alapítványok körüli szabálytalanságok az MNB vezetővel egyetértésben, azok kérésére születtek.

 

 

Budapest, 2016. július 30.

Párbeszéd Magyarországért Sajtó

 

Párbeszéd: Veled!

Csatlakozz!