Megosztás
2013.3.12.

Az elmúlt napok fejleményei és az euró 306 forintot megközelítő árfolyama egyaránt azt mutatják, hogy Matolcsy György személyében a kormányzat dilettáns gazdaságpolitikája is megérkezett a Magyar Nemzeti Bankba (MNB) - mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján Scheiring Gábor.



Úgy fogalmazott: a forint gyengülése hatalmas érvágást jelent a devizahiteleseknek, akik közül a kormány éppen azokat hagyta magára, akik segítségre szorulnának. A Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségi tagja azt mondta, hogy Matolcsy György teljesen érzéketlen ezeknek az embereknek a problémái iránt, "sőt egyre inkább úgy tűnik, hogy valami kormányzati tudatosság is van ebben a szisztematikus rombolásban".
   

Matolcsy Györggyel nemcsak az emberellenes hozzáállás, de a "kormányzati hatalmi mánia" is megérkezett az MNB-be - folytatta. Hangsúlyozta, hogy az elnök még miniszterként átírta a jegybank alapító okiratát, majd módosította az MNB szervezeti és működési szabályzat. A képviselő véleménye szerint ezekkel a változtatásokkal "egyetlen egy célja volt, hogy a saját hatalmát megerősítse".
   

Magyarországnak kormányváltásra és a kormányzati gazdaságpolitika megváltoztatására van szüksége ahhoz, hogy fenntartható pályára lehessen állítani a gazdaságot - jelentette ki. Hozzátette: a Párbeszéd Magyarországért és az Együtt 2014 olyan megállapodást kötött, amelyiknek első pontja éppen a kiszámítható és felelős gazdaságpolitikára vonatkozik.