Jávor_Benedek
Megosztás
2014.12.4. |

A kormánybiztos szerint olyan szerződéseket kell kötnünk az orosz féllel, hogy az Európai Bizottság közbelépése esetén ki lehessen hátrálni a paksi bővítésből. A Párbeszéd Magyarországért a kezdetektől ezt az álláspontot képviseli: szerintünk eleve fölösleges volt föladni az önálló külpolitikát, az energiafüggetlenség maradékát és az ország szavahihetőségét a bizonytalan kimenetelű paksi kaland miatt.

Sok milliárd forintnyi közpénz elköltése, Moszkvában tollba mondott és a magyar érdekek szempontjából egyértelműen hátrányos megállapodások titokban történt elfogadása, Magyarország tekintélyének és nemzetközi pozícióinak megrendítése, a magyar jobboldal és a kormány putyini orientációjának rögzítése után végre az Orbán-kabinet is kezdi belátni: Oroszország pillanatnyilag sem gazdasági, sem politikai szempontból nincs abban a helyzetben, hogy megerősítse a pozícióit az európai atomiparban, vagyis a paksi bővítés nagy valószínűséggel a Déli Áramlat-projekt sorsára jut.

Aszódi Attila bővítési kormánybiztos ugyan kármentésként még fölvetette, hogy ki lehetne próbálni a brit módszert, az orosz beruházó tulajdonába adni az új blokkokat, majd a piaci ár többszöröséért megvásárolni tőle az áramot. Ez azonban egyrészt ellentétes lenne a magyar törvényekkel, másrészt ország-világ előtt nyilvánvalóvá tenné, hogy Orbán és Lázár hazugsága a régió legolcsóbb áramát garantáló atomerőmű-bővítésről egyszerű blöff és választási átverés volt. Aszódi szerint az EU azt vizsgálja majd, hogy a kormány által kialakított feltételek mellett egy magáncég is megvalósítaná-e a beruházást. A PM ezzel szemben azt állítja: ha piaci alapon is lenne jelentkező a projektre, akkor nem kellene a GDP 10 százaléka erejéig eladósodnunk a Putyin-rezsimnek.

A PM szerint a kormánynak a felelőtlen és az országnak mérhetetlen károkat okozó kalandozás után vissza kell térnie a realitásokhoz és az európai energiapolitikához: az országnak a soha meg nem térülő atomerőmű helyett az európai energiarendszerek összekapcsolására, a megújulók és az energiahatékonyság támogatására van szüksége, a paksi beruházást pedig még azelőtt el kell felejteni, mielőtt az igazán fájó lépések megtörténnének.



Budapest, 2014. december 4.



Jávor Benedek európai parlamenti képviselő