Megosztás
2013.4.30.

 

Karácsony Gergely és Szilágyi Péter, a Párbeszéd Magyarországért képviselői csoportjának tagjai érkeznek egy a Fidesz logójával ellátott, "LOPTOK CSALTOK HAZUDTOK" feliratú transzparenssel kezükben az Országgyűlés plenáris ülésére 2013. április 30-án. Ezzel a transzparenssel kívánjuk felhívni a figyelmet a földmutyikra, a trafikbotrányra és a mindezt megkoronázó információs törvényre, amellyel a Fidesz el akarja leplezni, hogy lop és csal.

 

 

Polyák Attila képei az eseményről:

 

 

 

 

Trafik-ügy: hálózatépítés Cosa Nostra módra

(Dorosz Dávid blogja)

Az elmúlt napokban kitört trafik-ügy még a menetrendszerű fideszes korrupciós balhék közül is kiemelkedik. Egyrészt a pofátlanságával, másrészt valódi tartalmával.  Mert az egész sokkal többről szól mint a cigi…

A haveroknak juttatott trafik koncessziók nem a dohányforgalmazásról, sőt még csak nem is a Lázár János kedves gesztusa alapján biztosította extraprofitról szólnak. Persze ezek is fontosak, de csak a terv egyes elemei, nem a lényege. Lényeg ugyanis - mint mindig a Fidesz esetében -a hatalom.

Mert az, hogy egy kisebb településen ki az, aki kizárólagos jogot kap trafiküzemeltetésre, az kőkemény hatalmi kérdés. Akinek ilyen trafikja lesz, az egyben környék meghatározó vállalkozója, a helyi elit Fidesz által bebiztosított tagja lesz.  Olyan ember, akinek a szava, döntése számítani fog. Olyan ember, aki sokakat tud befolyásolni ilyen-olyan eszközökkel.

Olyan ember, aki hálás annak a kéznek, amelyből a falatot kapta. Azaz, amikor Orbán Viktor és Fidesz lehívja a neki tett szívességet, szó nélkül ugrani fog. Ez pedig mikor máskor lenne, mint 2014-ben, a választások előtt?

Ez a lényege a trafik-ügynek: az egész buli nem más, mint nettó politikai hálózatépítés.  Ezek a trafikok lesznek szerte az országban a Fidesz előretolt helyőrségei, a párt ezeken keresztül ágyazódik be még jobban a mindennapi életünkben, ezeken keresztül kerül közelebb hozzánk. Cigi pedig mindenhol kell, azaz ezzel mindenhova el lehet jutni. Azt pedig könnyű belátni, hogy egy-egy ilyen üzlet sokszor a helyi élet központja, ahol naponta tömegek fordulnak meg. Az, hogy egy ilyen boltban mi, hogyan történik, közel sem mindegy: ez nagy mértékben tudja a helyiek életét befolyásolni. Vidéki kistelepüléseken például nagyon nem mellékes, hogy trafikokban lehet-e majd független újságokat venni, vagy csak Magyar Nemzetet.

Folytatás Dorosz Dávid blogján.

 

Az MTI képe: