Megosztás
2015.6.16. |

A városligeti építési szabályzat hétfőn beterjesztett módosításából is látszik, hogy a Liget Budapest projekt veszélyezteti a park növényállományát - hangsúlyozta Karácsony Gergely (PM), Zugló polgármestere; Baán László a projekt miniszteri biztosa ezzel szemben közölte: a beruházás nem veszélyezteti a zöldfelületet, amely nőni fog.

 

    "Tegnap jelent meg a Fővárosi Önkormányzat honlapján az az előterjesztés, melynek értelmében újranyitják a partneri egyeztetéseket a városligeti építési szabályzatról" - emlékeztetett a Közlekedési Múzeum előtt megtartott keddi sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.
    Mint hozzátette, a Baán László és Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójának nevéhez kötődő előterjesztésből "egyértelműen látszik, hogy a tervezett épületek nem férnek bele az építési szabályzatba".
    A Közlekedési Múzeum nagyobb lesz a szabályzatban megengedettnél, illetve a párkánymagassággal kapcsolatos tervek is eltérnek a mostani szabályozástól, valamint az építkezéshez szükséges felvonulási terület is nagyobb a tervezettnél mind az Új Nemzeti Galéria, mind a Néprajzi Múzeum esetében - emelte ki a polgármester.
    Karácsony Gergely szerint egy ilyen óriási építkezés során a park növényzete jelentősen károsodni fog.
    "Noha Zugló polgármestereként támogatom az állatkert bővítését és a tervezett Biodóm megépítését, de Persányi Miklósnak azt a javaslatát abszurdnak gondolom, hogy a Biodóm zöldfelületét számolják bele a Liget zöldfelületébe" - jegyezte meg Karácsony Gergely, aki szerint az állatkert esetében nem jöhet szóba más helyszín, ám a Ligetbe tervezett múzeumoknak lehetne jobb helyet találni.
    A polgármester bemutatott egy, a kormány bevándorlással kapcsolatos plakátjainak dizájnját felhasználó plakáttervet is "Ha külföldi sztárépítész vagy, ne vágasd ki a városligeti fákat!" felirattal, amivel a Magyar Zene Házát tervező Fudzsimoto Szu építésznek is üzenni kívánt.
    Karácsony Gergely az MTI kérdésére elmondta, hogy a Közlekedési Múzeum rekonstrukcióját és az Ötvenhatosok terére, tehát a Liget szélére tervezett múzeumépítéseket nem feltétlenül ellenzi, véleménye szerint azonban nem szabad túl sok épületet bevinni a Városligetbe.
    A másik probléma, hogy a Liget projektre elköltött forrásokat már nem lehet majd a fejlesztésre sokkal inkább rászoruló rozsdaövezetekre költeni - fejtette ki a polgármester.
    

Budapest, 2015. június 16., kedd (MTI)