Megosztás
2014.12.30. |

Levélben fordult Lázár Jánoshoz, a miniszterelnökséget vezető miniszterhez a Párbeszéd Magyarországért azt tudakolva, mikor veszi észre a kormány, hogy a rubelválság és az Oroszország egyre komolyabb elszigetelődését hozó krízis miatt kénytelen lesz átértékelni energetikai terveit. A PM szerint kétségessé vált, hogy az orosz fél megbízható partner lehet-e a paksi beruházásban, ugyanakkor semmi jele, hogy az Orbán-kormány felkészült-e a projekt újratervezésére.

 

A napokban elmélyült rubelválság rávilágított az orosz gazdaság gyengeségére, kiszolgáltatottságára és nyilvánvaló versenyképtelenségére. Bizonyságot nyert, hogy alacsony hozzáadott értékű termékekkel nem lehet tartósan versenyképes gazdaságot működtetni. Az események igazolják Orbán Viktor helyzetértékelésének téves voltát: amit a kormányfő az orosz gazdaság erejében látott, az legfeljebb délibáb – írja levelében a PM.

 

A párt szerint aggasztó, hogy az Orbán-kabinet a paksi hitelszerződés sajnálatos ratifikációja a befejeződéshez közelít, és a szerződés szerint Magyarországnak hamarosan meg kell határoznia a következő költségvetési időszakban lehívandó első kölcsönrészlet összegét.

 

Mielőtt erre sor kerülne, a magyar közvélemény számára is megnyugtatóan tisztázni kellene, hogy jelenleg az orosz állam képes-e eleget tenni a szerződéses kötelezettségének, azaz képes –e hitelnyújtásra - áll a levélben. A PM arra is kíváncsi, hogy a kormány meghatározta-e, mennyi kölcsönt kívánnak felvenni 2015-ben, és mikor lenne esedékes az első hitelrészlet lehívása.

 

Az aggodalmakat indokolttá teszi, hogy a rubelválság során a rubel súlyosan gyengült a dollárral és az euróval szemben is. Míg tavaly ilyenkor 1 euró 45 rubel volt, addig most már megjárta a 85-ös csúcsot is, beállva egyelőre a 67-es árfolyamra, ami még így is 48 százalékos gyengülést jelent.

 

A jelenlegi pillanat a lehető legkevésbé alkalmas Oroszország számára egy euróban jegyzett óriáskölcsön nyújtására. Mindezekre tekintettel a magyar kormánynak kötelessége, hogy nyilatkozatot kérjen orosz partnerétől, képes-e Oroszország a hitel folyósítására, vagy a megváltozott körülmények ismeretében a hitelszerződés felbontásáról kell-e inkább tárgyalnunk. A helyzet kétoldalú áttekintése és az orosz partner egyértelmű jognyilatkozata nélkül a magyar kormány részéről indokolatlan a beruházási előkészületek folytatása, amelyért minden politikai és jogi felelősség az Orbán-kormányt terheli – fogalmaz a Párbeszéd Magyarországért.

 

 

Budapest, 2014. december 30.

 

Párbeszéd Magyarországért