Megosztás
2014.3.25. |

A leadott ajánlóívek haladéktalan megvizsgálására szólította fel a választási szerveket az ötpárti ellenzéki szövetség. Ezt kedden közleményben tudatták az MTI-vel.

    A "kormányváltó szövetség" a kérést azzal indokolta, hogy a megalapozott gyanú szerint kamupártok jelöltjei másolt adatokkal szereztek jogot az indulásra.
    A személyes adatokkal az érintett pártok visszaéltek, ami jól mutatja, hogy az ajánlásgyűjtés fideszes rendszere nem a demokratikus versenynek, hanem a választók kihasználásának és megtévesztésének kedvez - olvasható a közleményben. Az ellenzéki pártok szerint ha az Orbán-kormány nem követ el mindent az ajánlásgyűjtési anomáliák kivizsgálásáért, azzal indirekt módon elismeri: a választások befolyásolásában működik közre.
    A közleményben hivatkoztak arra, hogy kedden bejárta az internetet az a felvétel, amelyen a Magyarországi Cigány Párt egykori aktivistája számol be öt konkrét párt csalási módszereiről az ajánlásgyűjtéssel kapcsolatban. Ez a bizonyíték is alátámasztja azt a többször megfogalmazott gyanút, hogy az új rendszer ezer sebből vérzik, a hibák ráadásul a Fidesz hatalmon maradásának kedveznek - írták az ellenzéki pártok.
    Hozzátették: "a kormánypárti befolyás alatt álló állami szervek" és a rendőrség eddig minden alkalommal elutasították a gyanú kivizsgálására vonatkozó kéréseket, mondván, nem az ő dolguk vizsgálni, hogy egy-egy íven melyik aláírás hiteles és melyik nem, csupán formai feltételek meglétét tudják ellenőrizni.

 

Budapest, 2014. március 25. - MTI